Tuzla domaćin izložbe o zaboravljenoj djeci rata „Breaking Free“

May 20, 2019 | Ne smijes propustiti, SUPER MLADI

Nakon što je svoju premijeru doživjela u glavnom gradu BiH, predstava o potresnim i dirljivim pričama zaboravljene djece rata „Breaking Free“ deset dana bit će postavljena u Tuzli.

Izložba je rađena u saradnji da sirijsko-francuskimumjetnikom Sakher Almonem i ima za cilj prikazati različite prepreke koje su stigma i diskriminacija postavljale na životni put žena koje su preživjele ratna silovanja i djece koja su rođena kao posljedica tih nemilih činova. Pored toga, cilj je i ukazivanje na probleme s kojima se suočavaju “mirovne bebe” odnosno djeca čiji su biološki očevi bili pripadnici stacionarnih/mirovnih snaga ili djelatnici stranih humanitarnih misija, a majke lokalne žene. Također, izložba prikazuje i borbu, snagu, upornost i prije svega ljudskost u borbi ovih kategorija.

„Naše putovanje nazivamo Karavan zaboravljenih jer smatramo da je jako važno da podsjetimo društvo na žive posljedice ratnih dešavanja i da na taj način pokažemo da smo spremni da dijelimo svoje priče, da razgovaramo sa društvom ali isključivo u svrhu kreiranja bolje budućnosti za buduće generacija za koje ne želimo da budu opterećeni podjelama i nacionalizmom.“ – poručili su organizatori iz Udruženja „Zaboravljena djeca rata“.

OSIM SLIKA, GOVORIT ĆE I HEROJI/INE

Pored izložbe, bit će organizovan i okrugli stol.  Teme okruglog stola su:

– djeca rođena zbog rata – diskriminacija, društvena i zakonska nevidljivost; inicijativa “ime jednog roditelja”,

– žene preživjele silovanje tokom ratne agresije: feministička perspektiva,

– mirovne bebe (peacekeepers babies): historijski razvoj problema današnjice “peacekeepers babies”, situacija danas.

Izložbu, koja se otvara 1. oktobra u 18:00 sati u Centru za kulturu Tuzla podržala je Fondacija Konrad Adenauer Sarajevo, Trag fondacija, ISCOS Istituto di Formazione – Monza, Fondacija za osnaživanje žena/Foundation for Women’s Empowerment, medica mondiale e. V..

Izložba ostaje otvorena do 10. oktobra od 7:00 do 19:00 sati.

Također pročitajte