15. februar u znaku slogana “Jer neke pobjede ne možemo dobiti sami!”

Feb 25, 2020 | SUPER VIJESTI, Vijesti iz zajednice

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” obilježava 15. februar, Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka pod sloganom “Jer neke pobjede ne možemo dobiti sami”!

Aktivnosti koje će se održati tokom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka imaju za cilj podizanje svijesti o dječijem raku i važnosti pružanja pomoći i podrške oboljeloj djeci i njihovim roditeljima.

Najčešća oboljenja kod djece su leukemije, tumori centralnog nervnog sistema, limfomi i neuroblastomi. Nažalost, rak je prvi uzrok smrtnosti kod djece. U BiH se godišnje dijagnsoticira oko 100 novooboljelih (60 novodijagnostikovane djece godišnje u FBIH). Stopa izliječenih je 75% u BiH (što je i svjetska statistka). 80% stopa izlječenja malih pacijenata sa leukemijom. 90% stopa izlječenja kod dijagnoze limfoma.

Najveći izazovi s kojima se susreću roditelji i djeca oboljela od raka u BiH su: cijene lijekova i tretmana u inozemstvu; birokratske komplikacije – veoma često bude kasno; nepostojanje pristupa inovativnim lijekovima; nepostojanje pristupa kliničkim ispitivanjima; komplicirane procedure nabavke lijekova; ograničene mogućnosti liječenja u inozemstvu.

Ovo su sve polja na kojima trebamo zajednički raditi i prepreke koje moramo premostiti kako bi liječenje djece oboljele od raka bilo što uspješnije i kako bi naša dječica i njihove porodice kroz ovaj proces prošli što lakše.

Na 15.februar jedan od ciljeva je da podignemo svijest o dječijem kanceru u našem društvu pa smo pripremili niz aktivnosti koje će tome doprinijeti.

Petak, 14. februar 2020.
16:30 sati
Radionica za roditelje djece oboljele i liječene od raka
Lokacija: Biblioteka Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla
Klinika za dječije bolesti UKC Tuzla i Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”

Ponedjeljak, 17. februar 2020.
12:30 sati
Predavanje za studente Odsjeka psihologije i pedagogije Filozofskog fakulteta Tuzla
Lokacija: Filozofski fakultet Tuzla
Filozofski fakultet Tuzla i Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”

Potrebno je uložiti još mnogo truda kako bismo našim hrabrim herojima obezbijedili sve ono što trebaju tokom i nakon liječenja. Svakodnevno se trudimo da odgovorimo na njihove potrebe i dijelom uspijevamo kroz sve projekte koje sprovodimo, ali je isto ako potrebno da se svi zajedno potrudimo da uspijemo, jer neke pobjede ne možemo dobiti sami.

Također pročitajte