[REGION] Prijavi se na regionalni prekogranični volonterski program ROUTE WB6

Aug 29, 2021 | Vijesti iz zajednice

ROUTE WB6 je program namijenjen povezivanju mladih sa Balkana, a prijave se mogu slati tokom cijelog ljeta.

Jedinstvena prilika za mlade zapadnog Balkana da volontiraju širom regiona predstavljena je 8. juna na konferenciji u Podgorici i online. Oko 400 mladih iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije će imati priliku da volontiraju u regionu.

Mnogim mladim ljudima ovo će biti prvi put da putuju regionom, budući da nikada nisu imali priliku da putuju u inostranstvo. Već smo primili više od 200 prijava mladih širom regiona, a prijave će biti otvorene tokom celog leta. Po prvi put na zapadnom Balkanu, Regionalni program prekograničnog volontiranja osmišljen je u saradnji s mladim ljudima koji će od njega imati direktne koristi“, izjavila je Megi Ruka, ROUTE WB6 Communication and Visibility Officer.

Program nudi tri mogućnosti; ROUTE MINI, ROUTE MIDI i ROUTE MAXI.

  •  ROUTE MINI pruža mogućnost volontiranja na regionalnim festivalima i sportskim manifestacijama, u trajanju do sedam dana.
  • ROUTE MIDI je posvećen volonterskim aktivnostima u zajednici koje traju do dvije nedelje, na primjer, volonterskim ljetnjim kampovima.
  • ROUTE MAXI pruža priliku mladima da provedu do dva mjeseca volontirajući u nekim od najistaknutijih organizacija civilnog društva u regionu.

Svi troškovi za izabrane volontere i volonterke su pokriveni (smještaj, hrana, putovanje, osiguranje).

Proces prijave će biti otvoren tokom cijelog ljeta na LINKU.

Projekat ROUTE WB6 ima za cilj promociju prekograničnog volontiranja kao alata koji će doprinijeti smanjenju socijalne i etničke distance među mladima u regionu, kao i jačanju njihovih prosocijalnih i evropskih vrijednosti, dovodeći do pomirenja, stabilnosti i prosperiteta regije. Projekat širom zapadnog Balkana sprovodi konzorcijum koji predvodi Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) u saradnji s Beyond Barriers, Omladinskom mrežom Jugoistočne Evrope, Lensom, Kulturnim centrom mladih Bitola, Asocijacijom za demokratski prosperitet Zid, Mladim istraživačima Srbije te Institutom za razvoj mladih KULT. Projekat podržava norveško Ministarstvo spoljnih poslova.

Također pročitajte