Ljetna škola: Demokratija i ljudska prava u BiH u vremenu koronavirusa

Jun 11, 2021 | Ne smijes propustiti

Ovaj program nudi jedinstven pogled na Bosnu i Hercegovinu (BiH), njenu politiku, kulturu i mlade ljude  i njihovu ulogu u izgradnji mira. Program će se održati u sjeverozapadnom dijelu BiH, regiji gdje su se  početkom devedesetih godina prošlog stoljeća desili neki od najvećih zločina, što je u konačnici dovelo  do osnivanja prvog međunarodnog suda za ratne zločine nakon suđenja u Nirnbergu. Uprkos ovim  događajima, kao i činjenici da Prijedor i okolina imaju jedan od najvećih brojeva osuđenih ratnih  zločinaca na svijetu, upravo je ovaj region izrodio niz pozitivnih kampanja koje su povezale mlade  ljude širom BiH i svijeta. 

Budući da će 2021. vjerovatno biti zapamćena baš kao i 2020., obilježena pandemijom koronavirusa i  načinom na koji je ona utjecala na uživanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, ovaj program će istraživati  problematiku koja dominira bosanskim političkim i kulturnim krajolikom posljednjih 25 godina i tiče se  ljudskih prava koja su dodatno ugrožena tokom pandemije.

Program će istražiti naslijeđe Dejtonskog  mirovnog sporazuma, koji je političkim liderima i drugim akterima (mediji, vjerski lideri) poslužio kao  sredstvo utvđivanja postojećih etnonacionalnih i religijskih podjela u bh. politici i društvu. Ovakvo stanje  prijeti destabilizacijom mira i bezbjednosti kako u ovom regionu tako i cijeloj BiH.

Ovaj program prepozanje  kapacitet mladih ljudi da u ovom historijski važnom trenutku unaprijede proces izgradnje mira i pomirenja,  koji se zasniva na poštivanju ljudskih prava i naslijeđu svih ljudi.

Naš program nudi jednosedmično iskustvo koje podstiče interakciju i učešće u okviru ljudskih prava i izgradnje mira a koje je namijenjeno  za sve one koji žele da stiču znanja: 

  • o BiH 
  •  o ulozi i važnosti koju ljudska prava igraju u procesu pomirenja i izgradnje mira 
  • o istoriji i nacionalizmu koji se koriste za stvaranje narativa koji zloupotrebljavaju razlike te promovišu podjele i sukobe  slušanjem ličnih priča o ratnim iskustvima  
  •  kako mirnim putem promicati važnost politike sjećanja 
  •  kako doprinijeti zajedničkom učenju sa ostalim učesnicima programa 
  •  kako slušati druge ljude sa empatijom 
  •  od iskusnih predavača i ostalih učesnika 
  •  kako da steknu nove vještine poput liderstva i kritičkog razmišljanja 
  •  kako promovisati dijalog među mladim ljudima sa potencijalom da postanu učinkoviti lideri u polju ljudskih prava, demokratije i izgradnje mira  kako ocjenjivati projekte 

NAPOMENA: Ne morate biti stručnjak ili student bilo koje gore navedene discipline da biste se prijavili za učešće u programu.  

Radionice će voditi iskusni fasilitatori koji dolaze iz širokog spektra polja i disciplina. Neki od njih rade kao predavači na fakultetima, neki su  aktivisti u nevladinom sektoru i/ili praktičari iz organizacija koje se bave ljudskim pravima ili tranzicijskom pravdom, a ostali su budući pokretači  promjena u društvu. 

LOGISTIKA PROGRAMA 

 Most Mira snosi putne troškove za učesnike koji dolaze iz Bosne i Hercegovine (BiH). Nažalost, nismo u mogućnosti pokriti putne troškove   za inostrane učesnike. 

 Učesnici koji putuju iz drugih država sami snose putne troškove do BiH i Prijedora. 

 Molimo vas da imate na umu da Most Mira nije u mogućnosti da pruži pomoć oko procesa potraživanja vize, te da sami snosite troškove vize.   Most Mira će pokriti troškove ishrane i smještaja za sve učesnike u toku trajanja programa. Učesnici mogu ponijeti džeparac za dodatne   troškove.  

 Most Mira će organizovati svakodnevni prijevoz u sklopu programa, što uključuje i prijevoz do svih mjesta koja ćete posjetiti u sklopu   programa. 

SMJERNICE VEZANE ZA KORONAVIRUS 

 Iako će Most Mira poduzeti sve razumne mjere kako bi osigurali da se događaj organizuje u skladu sa aktuelnim savjetima bh. vlasti koji se   tiču bezbjednosti od zaraze koronavirusom te očekuje da se sudionici pridržavaju tih mjera, organizator se ne može smatrati odgovornim ako   se bilo koji sudionik zarazi virusom za vrijeme boravka u BiH 

 Učesnici moraju da se pridržavaju svih potrebnih zahtjeva vezanih za ulazak u državu koji se tiču koronavirusa, a određeni su od strane vlasti BiH   (za dodatne informacije posjetite http://www.granpol.gov.ba/Content/Read/74?title=Covid-19). Učesnici moraju pokriti troškove testiranja   potrebnog za putovanje u ili iz BiH  

PRIJAVA ZA PROGRAM 

Da biste bili razmotreni za učešće u programu potrebno je da napišete motivaciono pismo (do 500 riječi) i da ga pošaljete zajedno sa  Vašim CV-em. 

 Oni koji to žele mogu umjesto CV-a poslati sažetak o njihovom obrazovanju i radnom iskustvu (1-2 stranice max.).  Prijave slati do 30. juna 2021 (23:59) 

Kandidati će ući u uži izbor na osnovu njihovih izjava, kao i pozadine i iskustava. Potom će se obaviti intervju sa kandidatima koji su ušli u uži izbor prije nego što budu prihvaćeni za učešće u programu. Intervjui će vam također pružiti priliku da saznate više o nama, našem radu i programu. 

LINK ZA PRIJAVNI OBRAZAC 

Ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja slobodno nas kontaktirajte putem slijedeće email adrese: mostmiraproject@gmail.com 

Izvor: hocu.ba

Također pročitajte