Dobrodošli u Tuzlu

I zaista dobrodošli! U grad ideja. Izazova. Uspjeha. Padova. Ljepote života. I suživota. Doborodošli u Tuzlu koja je dovoljna svima. I u kojoj svako može dosegnuti svoj puni potencijal. Dobrodošli u grad beba, djece, roditelja, mladih, starih. Svih nas. Jer ovaj grad smo mi. I ti. I vi. Svi. Zajedno. Zato prepusti joj se! Jer Tuzla to zna vratiti. A Tuzlaci itekako cijeniti.

Poruka gradonačelnika Tuzle

Dragi mladi ljudi, dobrodošli u Grad Tuzlu. Svi državni službenici i namještenici tu su da Vam pomognu u ostvarenju Vaših prava iz nadležnosti Grada Tuzle.

Tuzla je oduvijek bila grad djece i mladih i zato nam je veliko zadovoljstvo posredstvom ovog portala, ali i Vijeća mladih Grada Tuzle, nastaviti pružati podršku svim mladim osobama koji Tuzlu osjećaju svojom.

Vaš gradonačelnik Zijad Lugavić

TUZLA - GRAD MLADIH

Jedini Grad/jedinica lokalne samouprave koji je ispoštovao sve odredbe Zakona o mladima FBiH;
Formirana  Služba za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu te je sistematizovano i popunjeno radno mjesto stručnog saradnika za pitanja mladih/službenica za mlade;
Formiran je  Registar omladinskih udruženja, čime su stvoreni preduslovi za formiranje Vijeća mladih Grada Tuzla;
Kreirana je i, od strane Gradskog vijeća Tuzla, usvojena Strategija za mlade Grada Tuzla 2017. – 2026., izrađena na bazi istraživanja položaja mladih u
gradu Tuzli;
Obezbjeđena su sredstva za rad Vijeća mladih grada Tuzla te uvrštena na posebnoj budžetskoj stavci “Transfer za rad Vijeća mladih grada Tuzla” u Budžetu    Grada Tuzla od 2017. godine kontinuirano;
Obezbjeđen je prostor za rad Vijeća mladih. Sporazumom o saradnji, JU „Centar za kulturu“ Tuzla u saradnji sa Gradom Tuzla dodijelio je prostor za
kancelariju Vijeću mladih grada Tuzla.
U Budžetu Grada Tuzla kontinuirano od 2016. godine na posebnoj budžetskoj poziciji „Grant za projekte za mlade“ planirana su finansijska sredstva za    podršku i razvoj mladih kroz sufinansiranje raznih  projekata za mlade kako pojedinačno tako i putem organizacija civilnog društva/omladinskih udruženja;
Također, u Budžetu Grada Tuzla na budžetskoj poziciji „Grant za podršku privatnih preduzeća i poduzetnika“ za projekat „Siguran start“, izdvojena su
finansijska sredstva na ime podsticaja za pokretanje privatnog biznisa i zaposlenja mladih;
Novčana sredstava, na ime subvencije kamate po kreditu za rješavanje stambenog pitanja mladih obezbijeđena su u Budžetu Grada Tuzla na poziciji
„Subvencioniranje kamate za stambeno zbrinjavanje mladih“;
Kao poseban vid novčane podrške, stipendija za deficitarna zanimanja, jedan od projekata „Školovanje za sigurno zaposlenje”, koji je započeo u 2016.
godini, ralizuje se kontinuirano sa pozicije „Grant za aktivnu politiku zapošljavanja“;
Nagrada Grada Tuzla za ostvaren natprosječan uspjeh učenika, studenata i sportista afirmira pozitivan sistem vrijednosti u školama, fakultetima i sportskim
društvima/klubovima, a finansijska sredstva za ovu namjenu obezbijeđena su u Budžetu Grada Tuzla na budžetskoj poziciji “Nagrade studentima, učenicima i
sportistima za nadprosječan uspjeh”;
Nagrada Grada Tuzla za ostvaren natprosječan uspjeh učenika, studenata i sportista afirmira pozitivan sistem vrijednosti u školama, fakultetima i sportskim
društvima/klubovima, a finansijska sredstva za ovu namjenu obezbijeđena su u Budžetu Grada Tuzla na budžetskoj poziciji “Nagrade studentima, učenicima i
sportistima za nadprosječan uspjeh”;

UNVERZITETSKI GRAD

Hiljade mladih ljudi iz cijele države, ali i zemalja Evrope bira Tuzlu za svoje studentsko obrazovanje. Bogata lepeza stručnih, te naučno-istraživačkih usmjerenja među ključnim razlozima su takvih odluka. Također, kažu studenti, u Tuzlu dolaze i zbog sigurnosti, zdravog okruženja, zabave i društva.

UNTZ

Prva visokoškolska ustanova u Tuzli osnovana je 1958. godine, kada se, na zahtjev bosanskohercegovačkih rudnika osniva Viša rudarsko-tehnička škola. Univerzitet u Tuzli danas organizuje i izvodi nastavno-naučni proces na 12 fakulteta i jednoj akademiji, te broji hiljade studenata.

STUDENTSKI CENTAR

Studenti Univerziteta u Tuzli okupljeni su oko Studentskog parlamenta koji je posebna organizaciona jedinica koja djeluje samostalno u sklopu Univerziteta, te kao pravno lice garantuje ispunjavanje svih prava studentske populacije u Tuzli, ma odakle oni dolazili.

Narodna biblioteka

Narodna biblioteka Derviš Sušić, posjeduje raznovrstan i vrijedan fond od 200.000 bibliotečkih jedinica od enciklopedija, rječnika, leksikona, bibliografija, fundamentalnih radova iz pojedinih naučnih i umjetničkih oblasti, preko značajnih edicija iz oblasti književnosti, historije i filozofije; domaćih i stranih raritetnih izdanja, pa sve do disertacija i magistarskih radova i fonda serijskih publikacija.

Studentski parlament

Studenti Univerziteta u Tuzli okupljeni su oko Studentskog parlamenta koji je posebna organizaciona jedinica koja djeluje samostalno u sklopu Univerziteta, te kao pravno lice garantuje ispunjavanje svih prava studentske populacije u Tuzli, ma odakle oni dolazili.

PRIVATNE VISOKOŠKOLSKE USTANOVE

U Tuzli su smještene i brojne visokoškolske ustanove različitih usmjerenja na kojima se školuju stotine studenata. Detalje o njima moguće je pronaći na web stranicama resornog kantonalnog ministarstva.

OSNOVNE ŠKOLE

Tuzlanske osnovne škole samo su dio mreže osnovnih škola Tuzlanskog kantona. Na području TK nastava se realizuje u 85 redovnih osnovnih škola, dvije ustanove za učenike sa teškoćama u razvoju, osnovnoj muzičkoj školi u Tuzli, te privatnoj osnovnoj školi koju je osnovala BOSNA SEMA.
Više detalja OVDJE

SREDNJE ŠKOLE

U Tuzli se nastava realizuje u tri gimnazije, devet mješovitih srednjih škola, dvije tehničke srednje škole, jednoj srednjoj muzičkoj i jednoj vjerskoj srednjoj školi. Detalji su OVDJE.

GRAD školaraca

Jeste li znali da u Tuzli postoji 27 osnovnih centralnih, te 10 osnovnih područnih škola? A da li znate da u našem gradu postoji i 16 srednjih škola? Zbog toga je na ulicama Tuzle moguće vidjeti desetine hiljada djece i mladih kako u svoje škole dolaze po znanje, a iz njih odlaze kao mladi spremni za svijet.

GRAD PODUZETNIH MLADIH

Tuzla je grad ideja, inovativnosti ali i hrabrosti. Zato su svi koji su spremni na izazove, u našem gradu, najčešće i najbolji. Vjerujemo da ste i vi takvi, pa zato pogledajte gdje sve možete dobiti podršku. Za mladalačku hrabrost, potrebno je dvoje. Najmanje. Vi i mi.

BIT CENTAR TUZLA

BIT Centar se sastoji od pet zgrada sa ukupno oko 2.700m2 u centru grada. Pored kancelarijskog prostora sa savremenom opremom Centar pruža i stručne usluge: poslovni konsalting, poslovne treninge, poslovno povezivanje, transfer znanja i tehnologija. Intenzinvno se radio na priširivanju prostornih kapaciteta u skald sa potrebama.

RAZVOJNO-PODUZETNIČKI CENTAR LIPNICA

Ovo je jedinstven model poduzetničke infrastrukture koji ne samo da obezbjeđuje podsticaje za novoformirana preduzeća nego to čini i za razvijena preduzeća koja iskažu mogućnost zapošljavanja novih radnika. To znači da se nakon uspješne faze nastanka preduzeća omogućava nastavak poslovanja sada već razvijenim preduzećima u okviru poslovnog inkubatora.
WEB: https://rpctuzla.ba/

CENTAR ZA KULTURU

Ovaj centar spoj je muzejsko-galerijske, kulturno-umjetničke, izdavačke, naučne i istraživačke djelatnost. Nalazi se u srcu Tuzle i mjesto je svih manifestacija i događaja iz kulture koji su izuzetno važni za Tuzlu, stanovnike grada, a naročito za mlade naraštaje.

NARODNO POZORIŠTE TUZLA

Narodno pozorište Tuzla osnovano je kao državna institucija kulture 1949. godine. Pozorišna tradicija Bosne kao i ovog grada mnogo je starija i seže daleko u prošlost. U Tuzli je osnovano “Prvo bosanskohercegovačko pozorište” 1898. godine i sarajevsko Narodno pozorište koje je osnovano 1920. godine, započelo je svoj rad u Tuzli.
WEB: http://nptz.ba/

GRAD KULTURE

Najveća glumačka imena Bosne i Hercegovine potiču iz Tuzle. Ma to ste sigruno znali! Ali ako niste, onda vam je sasvim jasno da se u centrima poput tuzlanskog Pozorišta ili pak Galerije portreta Tuzla pojavljuju vrhunski talenti koji Tuzlu čine ljepšom, a našu tradiciju bogatijom.

GRAD SPORTA

Brojne teretane, manji i veći zatvoreni sportski objekti samo su dio bogate ponude za sve sportaše koji svakodnevno mogu uživati u čarima sporta u najljepšem gradu u državi. Ali ako ovome dodamo i imena Tušnja i Mejdana, onda je svim istinskim ljubiteljima sporta sve jasno. Bilo da ste sportaš ili samo navijač, ove lokacije morali ste posjetiti. Barem jednom u žvotu!

GRADSKI STADION "TUŠANJ"

Stadion „Tušanj“ je stadion na kojem FK „Sloboda“ Tuzla igra svoje utakmice više od pola stoljeća. Nosi ime po dijelu grada u kojem je smješten. Tu su trenutno najviđeniji sportisti FK “Sloboda”, kao i Atletskog kluba “Sloboda – Tehnograd”. Cilj je da jednog dana i prvi tim nacionalne selekcije zaigra na ovom stadionu. Ali prije svih, to možete učiniti i vi.
WEB: http://stadiontusanj.ba/

SPORTSKI CENTAR "MEJDAN"

SKPC „Mejdan“ Tuzla svakodnevno ugosti oko 1.000 posjetilaca i sportista, poslovnih ljudi, građana. To je, mjesečno čak oko 30.000 osoba, a godišnje i do 360.000 što znači da svaki građanin Tuzle u prosjeku, dva puta godišnje posjeti ovaj sportski, ali i privredni i kulturni centar u srcu grada.
WEB: http://mejdan.ba/

Sport za sve-Ilinčica sportsko rekreativni park