Sport za sve naziv je projekta koji zajednički realizuju Klub borilačkih sportova „Tuzla“ uz finansijsku podršku Ministarstvom za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona a u partnerstvu sa Vijećem mladih Grada Tuzla i Gradom Tuzla.

Projekat ima za cilj nastavak tranzicije tuzlanskog izletišta Ilinčica u sportsko-rekreativni park i stvaranje preduslova za aktivnije bavljenje sportom i rekreacijom svih građana Tuzle.

U sklopu projekta su kreirani putokazi koji fizički mapiraju Ilinčicu i Vršane, elektronsko mapiranja staza kao i mnogi druge aktivnosti koje imaju za cilj da mlade ali i sve građane Tuzle motivišu za jače i aktivnije bavljenje sportom.

Budimo aktivni i zdravi, uživajmo u Ilinčici!

Na Ilinčici postoji čitav niz staza pogodnih za šetanje, trčanje i biciklizam.
Kako bi navedene staze bile dostupne svim građanima kreirali smo elektronsko mapiranje istih.
Video koji praktično opisuje kako doći do Ilinčice i Planinskog doma „Djed Stjepan“ Vršani →

Ukoliko posjedujete pametni uređaj za vas smo pripremili i elektronsko mapiranje staza putem navigacije.
Na samom početku potrebno je da na vašem uređaju skinete (download) aplikaciju koja podržava „gpx“ dokumente. Dobijate primjer klikom na iconu ispod:

 

STAZA 1

Saznaj o stazi

Staza broj jedan predstavlja ujedno i osnovnu rutukoja nas vodi od grada Tuzla do vrha Ilinčice na koju se nastavljaju sve druge staze. Važno je naglasiti da se na ruti  tokom čitavog uspona nalaze putokazi. Staza je asfaltirana dužine 2.000 metara.

 Skini stazu 1

STAZA 2

Saznaj o stazi

Staza broj 2 predstavlja kružnu turu kojom od vrha Ilinčice nastavljamo ka naselju Orašje i spuštamo se ponovo u Tuzlu. Navedena ruta se može koristiti kao nastavak staze broj jedan. Dionica na svom početnom dijelu prolazi kroz šumu (makadamski put) da bi se po dolasku u naselje Orašje nastavilo asfaltom.

Dužina staze iznosi 3.200 metara.

Skini stazu 2

 

STAZA 3

Saznaj o stazi

Po dolasku na Ilinčicu staza broj tri predstavlja idealnu rutu za sve one koji u toku svoje aktivnosti žele raditi vježbe obzirom da se na navedenoj stazi nalaze dvije teretane na otvorenom odnosno „Street workout parka“. Staza svojim čitavim tokom prolazi kroz šumu asfaltiranim putem.

Dužina staze iznosi 1.925 metara.

Skini stazu 3

STAZA 4

Saznaj o stazi

Ukoliko po dolasku na Ilinčicu želimo sebi osigurati kutak za opuštanje i uživanje u zvukovima prirode upravo ova staza predstavlja idelno mjesto za vas. Navedena ruta će vas odvesti duboko u šumu a na njenoj ruti ćete pronaći i putokaze koji će vam izmamiti osmijeh na lice.

Dužina staze iznosi 3.150 metara.

Skini stazu 4

STAZA 5

Saznaj o stazi

Idelna za sve one koji žele istrčati krug po Ilinčici tako da početna i ciljna tačka budu na istom mjestu. Staza nas vodi prema naselju Orašje iz kojeg pravimo krug oko releja i vraćamo se na početnu tačku.

Dužina staze iznosi 2.000 metara.

 Skini stazu 5

Sportsko-rekreativni park Ilinčica predstavlja idealno mjesto za bavljenje fizičkom aktivnošću. Pored velikog broja šumskih staza idealnih za trčanje, šetanje i biciklizam tu se nalaze i dvije teretane na otvorenom (Street workout parkovi) dostupni za sve građane.

Lokacije navedenih parkova su mapirane putem putokaza koji se nalaze na Ilinčici.

U street wokoutu se može izvoditi čitav niz vježbi, a neke od njih vam donosimo u video snimku.