Trening iz izgradnje mira za studentice/e iz Bosne i Hercegovine

Jul 10, 2021 | Budi bolji/a

CENTAR ZA NENASILNU AKCIJU (CNA) SARAJEVO/BEOGRAD

Poziva Vas da se prijavite za

Trening iz izgradnje mira za studentice/e iz Bosne i Hercegovine

22.07. – 28. 07. 2021. Vlašić, BiH

Ako si studentica ili student, živiš u Bosni i Hercegovini, kritična/an si prema društvu i načinu na koji utiče na tvoj život i budućnost. Pandemija ti je pomrsila planove i pokazala sve slabe točke sustava u kojem živiš, osjetiš da prošlost još uvijek debelo utječe na tvoj život i čini ti se da se nalaziš u začaranom krugu kojim upravljaju drugi;

Pozivamo te da ovaj poziv pročitaš do kraja i razmisliš da sudjeluješ.

Kako izgleda trening iz izgradnje mira za studentice/e?

Na treningu se aktivno bavimo složenim temama i stoga očekujemo intenzivnu komunikaciju, razmjenu mišljenja, međusobnu kritiku, ali i spremnost na samokritiku, dijalog s neistomišljenicima i preispitivanje vlastitih uvida i stavova. Ovo je intenzivan sedmodnevni program koji zahtijeva visok stupanj motivacije i spremnost da se aktivno sudjeluje u procesu rada.

Trening nije koncipiran kroz klasična predavanja i slušanje samo jednog predavača ili predavačice. Na ovoj vrsti treninga se uči kroz razmjenu i komunikaciju, ne postoje točni i netočni odgovori ali se zahtjeva visoka razina aktivnosti, komunikacije i razmjene te spremnost na slušanje i razgovaranje.

Za sve studente i studentice iz Bosne i Hercegovine (uključujući i studente/ce iz BiH koji studiraju van BiH te one koji su tek ove godine upisali fakultet) ovaj trening predstavlja priliku da oni kao dio studentske populacije prepoznaju u sebi odgovornost za društveno djelovanje, kroz zajednički susret i rad na temama koje se tiču prošlosti i budućnosti poslijeratnog  društva, međusobno razmjene mišljenja i naprave vlastitu refleksiju.

Na treningu ćemo se baviti temama kao što su: suočavanje sa prošlošću, međuetničko nasilje, izgradnja mira, pomirenje, nacionalni identiteti, nenasilni aktivizam, razumijevanje sukoba i nenasilna transformacija sukoba…

Trenerski tim je sastavljen od četiri trenerice i trenera koji se bave mirovnim aktivizmom, i zaduženi/e su za pripremu i vođenje radionica.

Šta je još važno znati prije popunjavanja upitnika?

Ukoliko niste u mogućnosti da prisustvujete svih sedam dana intenzivnog i zahtjevnog rada, savjetujemo vam da se ne prijavljujete ovog puta.

Važno je da prije popunjavanja upitnika pažljivo pročitate cijeli ovaj poziv, kako biste dobili jasnu sliku šta je trening i kako izgleda rad, te da procijenite svoje mogućnosti i motivaciju za sudjelovanje.

Rok za popunjavanje upitnika kojim se prijavljujete na ovaj trening je 11.7.2021 u 23:59h.

Podsjećamo da ovaj trening izgradnje mira nije prilika za odmor, niti za odlazak na plaćenu ekskurziju. Program je intenzivan i na njemu nije lako učestvovati, te je neophodna visoka motivacija učesnika/ca za rad i ona je važan kriterijum pri odabiru prijava.

Zbog pandemije i posebnih uvjeta u kojima svi funkcioniramo trenerski tim ostavlja mogućnost naknadnih promjena planova za trening ali i otkazivanja treninga u slučaju nepovoljnih epidemioloških uvjeta.

U slučaju pozitivnog odgovora na vašu aplikaciju zamolit ćemo vas da preuzmete odgovornost  da najmanje 7 dana prije treninga izbjegavate javna okupljanja i smanjite socijalni kontakt sa drugim ljudima te da takvom pripremom maksimalno snizimo rizik od dovođenja u neugodnu situaciju da tijekom treninga imamo problem s zarazom.

Dosadašnje iskustvo nam govori da se za svaki trening prijavi mnogo više od 20 osoba, koliko je mjesta u jednoj grupi. Imajte u vidu da se u procesu selekcije trenerski tim vodi različitim kriterijima – jasna motivacija, ravnomjerna geografska, rodna, etnička, dobna zastupljenost. Stoga popunite vašu prijavu pažljivo i sadržajno  te kvalitetno odgovorite na sva pitanja.

Tehničke i logističke informacije

Trening će biti održan u na planini Vlašić gdje će za sve učesnike/ce biti osiguran smještaj u jednokrevetnim sobama, s osiguranim doručkom, ručkom i večerom, i dvije kafe pauze dnevno. Trening će se održati uz poštovanje epidemioloških pravila koji se tiču distance i broja okupljenih ljudi.

Troškove smještaja, hrane, cjelokupnog puta i potrebnih materijala za rad i samozaštitu pokriva organizator. Dodatne logističke informacije proslijedit  ćemo vam nakon odabira prijava.

22. juli/srpanj je dan za dolazak na Vlašić. a 28. juli/srpanj je dan za odlazak.

Radna satnica

9:30 – 13:00 Prijepodnevna radionica (sa pauzom za kafu od 20 minuta)

13:00 – 16:30 Pauza za ručak i odmor

16:30 – 20:00 Poslijepodnevna radionica (sa pauzom za kafu od 20 minuta)

Princip prijavljivanja:

Ukoliko želite sudjelovati u ovom programu, molili bismo vas da popunite online upitnik najkasnije do 11.07.2021. u 23:59h.

Molimo  vas da upitnik iscrpno popunite jer nam je on glavni izvor u procesu odlučivanja i odabira aplikacija.

Zbog velikog broja prijava koje nam redovno stižu i zbog poštivanja epidemioloških mjera, nismo u mogućnosti pozvati sve zainteresovane, već moramo raditi odabir pristiglih prijava. U procesu selekcije bit će  odabrano 20 prijava. O ishodu vaše prijave obavijestićemo vas 13.07.2021. godine.

Za sve dodatne informacije i nedoumice javite se na mail: cna.treninzi@nenasilje.org

Također pročitajte