U Beogradu potpisan Memorandum o partnerstvu i razumijevanju

Aug 7, 2021 | Vijesti iz zajednice

U susret Međunarodnom danu mladih, danas (05.08.2021.g.) su u Beogradu predstavnici šest krovnih omladinskih organizacija sa područja Zapadnog Balkana potpisali Memorandum o partnerstvu i razumijevanju.

Memorandum koji nastoji da učvrsti postojeću saradnju, komunikaciju i razumjevanje među krovnim organizacijama za mlade potpisale su:

Prethodnih dana, od 3. do 5. avgusta u Beogradu su u okviru Regionalnog sastanka predstavnici i predstavnice Krovne organizacije mladih SrbijeOmladinskog saveta MakedonijeVijeća mladih Federacije Bosne i HercegovineVijeća/Savjeta mladih Brčko Distrikta BiHOmladinskog savjeta Republike SrpskeMreže za mlade Crne Gore Nacionalnog omladinskog kongresa Albanije razgovarali su o okvirima za unaprjeđenje buduće saradnje, kao i o narednim prilikama za susrete. Naredni susret je planiran već za septembar.

Na otvaranju Regionalnog sastanka pored predstavnika/ca krovnih organizacija i predstavnika Regionalnog vijeća za saradnju pridružili su nam se i predstavnici/ce Lokalne kancelarije Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) u Srbiji, kao i predstavnici Delegacije EU u Srbiji.

Ovim Memorandumom nastojimo da ojačamo položaj krovnih organizacija za mlade, ali i da postavimo pravac našeg partnerstva koje se zasniva na principima uzajamnog poštovanja i razumijevanja, savezništva, afirmacije, razmjene iskustva i stručnosti.

Potpisivanje Memoranduma smatramo velikim uspjehom za mlade širom Zapadnog Balkana, a on ostaje otvoren za pristupanje drugih krovnih organizacija iz regiona.

Sastanak krovnih organizacija za mlade sa područja Zapadnog Balkana u Beogradu podržala je Omladinska laboratorija Zapadnog Balkana Regionalnog vijeća za saradnju (RCC).

Također pročitajte