Poziv za omladinske organizacije: Članstvo u neformalnoj mreži projekta “Opšta mobilizacija”

Aug 22, 2021 | Vijesti iz zajednice

Udruženje građana ”Nešto Više” i PRONI centar za omladinski razvoj zajednički implementiraju projekat ”Program zadržavanja mladih u BiH – opšta mobilizacija”. Projekta finansira EU i traje do decembra 2023. godine.

Projektom nastojimo uvezati mlade, civilni sektor, poslodavce i institucije da se uključe u procese koji će značajnije nametnuti prava i potrebe mladih u sve segmente odlučivanja i života u BiH, naročito u segmentima obrazovanja i zapošljavanja.

Ovim putem pozivamo sve zainteresovane omladinske organizacije da se prijave za učešće u neformalnoj mreži projekta.

Pristupnicu za članstvo možete ispuniti putem ovog linka.

Opšti cilj projekta je jačanje kapaciteta omladinskih organizacija da mogu uzeti učešća u reformi obrazovanja i zapošljavanja u cilju zadržavanja mladih u Bosni i Hercegovini.

To se planira uraditi ispunjavanjem specifičnih ciljeva projekta:

  • Uspostavljanju međusektorske mreže za zagovaranje u zapošljavanju i obrazovanju, sastavljenu od mladih stručnjaka i preduzetnika.
  • Jačanju kapaciteta i kompetencija omladinskih organizacija u cilju povećanja uticaja zagovaranja na unapređenje politika, pravila i strategija u oblasti zapošljavanja i obrazovanja.
  • Poboljšanju pravnog i političkog okvira za mlade kroz saradnju između relevantnih udruženja poslodavaca i relevantnih institucija na svim nivoima.
  • Povećaju svijesti o ulozi i značaju gubitka omladinske populacije u BiH

Organizacije koje budu uključene u međusektorsku mrežu projekta će biti u mogućnosti da aktivnije učestvuju u projektnim aktivnostima, konsultacijama pri izradi zakona i strategija vezanih za mlade, kao i mogućnosti da prisustvuju edukacijama za mlade i da učestvuju u kampanjama vezanim za projektne teme.

Projekat takođe ima komponenetu pod-grantova, tako da će organizacije imati i mogućnost da i tu apliciraju sa svojim projektima.

Također pročitajte