Otvorene prijave za Chevening stipendije za akademsku 2022/23. godinu

Sep 22, 2021 | Budi bolji/a

Konkurs za britanske Chevening stipendije, globalni program stipendiranja vlade Velike Britanije talentovanih osoba koje su prepoznate kao potencijalni budući lideri u brojnim oblastima rada, otvoren je za akademsku 2022/23. godinu.

Program stipendiranja finansira Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije i partnerske organizacije i dostupan je u oko 160 zemalja širom svijeta, a nudi mogućnost pohađanja postdiplomskih studija na bilo kom univerzitetu u Ujedinjenom Kraljevstvu, te je odlična prilika za mlade i ambiciozne građane Bosne i Hercegovine, koji posjedujete diplomu univerziteta i imaju odlično znanje engleskog jezika, a žele završiti postdiplomske studije u Velikoj Britaniji i odlučni su u namjeri da se nakon toga vrate u Bosnu i Hercegovinu i rade u BiH.

Sistem visokog obrazovanja u UK jedan od najboljih u svijetu, čak 59 trenutnih predsjednika država ili vlada studirali u UK, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji.

Nakon magistriranja postajete dio mreže od 50.000 Chevening alumni iz svih dijelova svijeta, a Chevening stipendisti često postaju globalni lideri u širokom spektru polja, uključujući politiku, biznis, medije, civilno društvo, nauku i tehnologiju te akademsku zajednicu.

Chevening stipendije u Bosni i Hercegovini se dodjeljuju od 1996. godine, a dodjeljuju se za jednogodišnji master studij iz bilo koje oblasti na nekom od univerziteta u Velikoj Britaniji, a uključuju: mjesečnu stipendiju, putovnje iz zemlje do odredišta, dolazak i višak prtljaga, tezu ili disertaciju i troškove vize i školarine.

Cilj stipendija je pružanje podrške prioritetima vanjske politike Velike Britanije stvaranjem dugotrajne pozitivne veze s budućim liderima, uticajnim akterima, te donosiocima odluka širom svijeta, a svršeni Chevening studenti (Chevening Alumni) imaju izvrsnu historiju u radu na liderskim pozicijama u raznim oblastima, uključujući politiku, biznis, medije, civilno društvo, religiju i akademski sektor.

Stipendiste direktno biraju Britanske ambasade širom svijeta, ponekad u partnerstvu s drugim organizacijama koje sponzoriraju stipendije.

Dio Chevening alumni u BiH i predsjednik Mladen Ivanić, direktor Prevent BiH Almir Jazvin, sudinica Božidarka Dodik i Zenit Đozić iz Top Liste Nadrealista.

Konkurs je otvoren do 2. novembra 2021. godine, a detaljnije informacije možete pogledati na slijedećem linku (Chevening stipendije).

Također pročitajte

Otvorene su prijave za ICT Divas Mixer

Otvorene su prijave za ICT Divas Mixer

Pozivamo te na naš prvi ICT Divas Mixer povodom Međunarodnog dana djevojaka u IKTu! Želimo stvoriti mrežu koja će podržavati profesionalne...