Neka tvoja škola postane superškola – Regionalni ured za suradnju mladih (RYCO) objavljuje poziv za razmjene srednjoškolaca na Zapadnom Balkanu

Oct 4, 2021 | Budi bolji/a

Zapadni Balkan – Otvorene su prijave za Superschools, program školskih razmjena Regionalnog ureda za suradnju mladih (RYCO). Ovaj program najnovija je prilika za škole, učenike i profesore koji žele da sudjeluju u procesima izgradnje mira i pomirenja, interkulturalnog učenja, te i dijaloga između škola, učenika i njihovih zajednica. Sve srednje škole mogu se prijaviti na ovaj program te će, ukoliko budu izabrane – realizirat školsku razmjenu sa partnerskom školom. Planirano je i sudjelovanje u aktivnostima programa koje su posvećene izgradnji njihovih kapaciteta, te uvezivanju i suradnji sa drugim školama.

Program, koji će se sprovoditi u naredne tri godine, bit će usmjeren na pružanje potpore školama u razvoju i realiziranju razmjene mladih, kao i na razvijanje regionalnog programa školske razmjene koji će omogućiti srednjoškolcima da sudjeluju u dugoročnom RYCO-ovom programu razmjene. Sve srednje škole s područja Zapadnog Balkana, bilo da su javne ili privatne, mogu se prijaviti i sudjelovati u razmjeni, a sve troškove razmjene financirat će RYCO. To je moguće zahvaljujući projektu koji zajednički financiraju Europska unija (EU) i njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ).

Kroz prijavnicu na platformi www.superschools.net zainteresirana škola može da se registrira, kreira svoj profil i pronađe partnersku školu iz drugog dijela Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija) sa kojom zajednički radi na prijavi zajedničkih aktivnosti koje se planiraju sprovesti tijekom razmjene. Za prvu godinu programa predviđeno je obavljanje razmjena u periodu od veljače do svibnja 2022.g, a svaka će škola organizirati po jednu posjetu partnerskoj školi, sa grupom koja broj između deset i dvadeset učenika. Učenici će biti u pratnji jednog ili dva profesora, a predviđeno trajanje posjete je između šest i deset dana.

Program školske razmjene će dati priliku učenicima i profesorima da putuju, predstave sebe, svoju školu i običaje svojim domaćinima, kao i da nauče nešto novo o lokalnim zajednicama u različitim dijelovima regije Zapadnog Balkana.

Zajedničke prijavnice potrebno je dostaviti do 28. listopada, a za više informacija, posjetite portal www.superschools.net ili kontaktirajte najbliži RYCO ured.

Također pročitajte

Škola programiranja Plus Ultra.

Škola programiranja Plus Ultra.

Želiš naučiti programirati? Pohađaš srednju školu? Na pravom si mjestu!  Ovog septembra s ponosom najavljujemo novi ciklus upisa u Školu...

Književnost je aktivistička.

Književnost je aktivistička.

Omladinski pokret Revolt poziva vas da se pridružite diskusiji uz Sokratov kafe, na temu "Književnost je aktivistička". Druženje i...