Neka tvoja škola postane superškola – Regionalni ured za suradnju mladih (RYCO) objavljuje poziv za razmjene srednjoškolaca na Zapadnom Balkanu

Oct 4, 2021 | Budi bolji/a

Zapadni Balkan – Otvorene su prijave za Superschools, program školskih razmjena Regionalnog ureda za suradnju mladih (RYCO). Ovaj program najnovija je prilika za škole, učenike i profesore koji žele da sudjeluju u procesima izgradnje mira i pomirenja, interkulturalnog učenja, te i dijaloga između škola, učenika i njihovih zajednica. Sve srednje škole mogu se prijaviti na ovaj program te će, ukoliko budu izabrane – realizirat školsku razmjenu sa partnerskom školom. Planirano je i sudjelovanje u aktivnostima programa koje su posvećene izgradnji njihovih kapaciteta, te uvezivanju i suradnji sa drugim školama.

Program, koji će se sprovoditi u naredne tri godine, bit će usmjeren na pružanje potpore školama u razvoju i realiziranju razmjene mladih, kao i na razvijanje regionalnog programa školske razmjene koji će omogućiti srednjoškolcima da sudjeluju u dugoročnom RYCO-ovom programu razmjene. Sve srednje škole s područja Zapadnog Balkana, bilo da su javne ili privatne, mogu se prijaviti i sudjelovati u razmjeni, a sve troškove razmjene financirat će RYCO. To je moguće zahvaljujući projektu koji zajednički financiraju Europska unija (EU) i njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ).

Kroz prijavnicu na platformi www.superschools.net zainteresirana škola može da se registrira, kreira svoj profil i pronađe partnersku školu iz drugog dijela Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija) sa kojom zajednički radi na prijavi zajedničkih aktivnosti koje se planiraju sprovesti tijekom razmjene. Za prvu godinu programa predviđeno je obavljanje razmjena u periodu od veljače do svibnja 2022.g, a svaka će škola organizirati po jednu posjetu partnerskoj školi, sa grupom koja broj između deset i dvadeset učenika. Učenici će biti u pratnji jednog ili dva profesora, a predviđeno trajanje posjete je između šest i deset dana.

Program školske razmjene će dati priliku učenicima i profesorima da putuju, predstave sebe, svoju školu i običaje svojim domaćinima, kao i da nauče nešto novo o lokalnim zajednicama u različitim dijelovima regije Zapadnog Balkana.

Zajedničke prijavnice potrebno je dostaviti do 28. listopada, a za više informacija, posjetite portal www.superschools.net ili kontaktirajte najbliži RYCO ured.

Također pročitajte