Edukacijski program za mlade aktiviste/ice – 2021.

Oct 16, 2021 | Budi bolji/a

Želiš biti aktivist/ica u polju ljudskih prava s fokusom na slobodu vjere i problematiku islamofobije? Aktivizam ti je stil života? Želiš djelovati, ali nedostaju ti alati i metode? Pozivamo te da se prijaviš na Nahlin edukacijski program za mlade aktiviste/ice u oblasti ljudskih prava i postaneš dio Inicijative PRVI!

CEI Nahla organizira edukaciju u oblasti ljudskih prava sa fokusom na vjerska prava i slobode za četvrtu generaciju polaznika i polaznica. Edukacija je do sada uspješno iznjedrila preko 70 aktivista i aktivistica koji su dio Nahline Inicijative PRVI (protiv rasne i vjerske intolerancije).

Program se  i ove godine održava online i otvoren je za SVE ZAINTERESIRANE MLADE IZ BiH.

Cilj programa je motivirati aktiviste/ice da se upoznaju s problemima diskriminacije, kršenja ljudskih prava, zločina iz mržnje i govora mržnje sa fokusom na islamofobiju i slobodu vjere i uvjerenja i pomoći im da usvoje potrebna znanja i vještine kako bi aktivno djelovali na terenu i sistematski pristupili rješavanju ovih problema uz mentorstvo iskusnih stručnjaka.

Želimo osnažiti mlade studente/ice i diplomante/ice prava, politologije, novinarstva, teologije, sociologije, međunarodnih odnosa i srodnih fakulteta društvenih nauka (ali i sve druge entuzijaste) koji su motivirani da djeluju u smjeru rješavanja izazova islamofobije i diskriminacije na temelju vjere, te žele više naučiti o tome i aktivnije se uključiti u rad formalnih i neformalnih grupa, kao i institucija koje se bave ovim pitanjima.PRIJAVI SE

TRAJANJE: Cjelokupan program sastoji se od 12 susreta. (predavanja i radionice će biti održane online, jednom sedmično u trajanju od 1.5 sata).

Početak programa: ponedjeljak,  1. novembar 2021.

Termin: ponedjeljkom, od 18.00 do 19.30, ONLINE

*Organizator zadržava pravo izmjene termina.

SADRŽAJ: Učesnice i učesnici će kroz radionice i praktičan rad učiti o ljudskim pravima, pravnom sistemu, okvirima u BiH i zakonskim regulativama, alatima za praćenje i sakupljanje podataka i mjerenje islamofobije, alatima za lobiranje i zagovaranje, učestvovanju u javnim raspravama i javnom nastupu, mehanizmima za djelovanje protiv diskriminacije i djelovanje u civilnom društvu i drugim relevantnim temama te dobiti priliku za volonterski angažman na projektima i u radnim grupama iz spomenutih oblasti.

PREDAVAČI/CE: stručnjaci u oblasti prava, međunarodnih odnosa, politologije, demokratije, ljudskih prava i teologije

PRIJAVE: isključivo putem ONLINE FORMULARA do utorka, 26. oktobra 2021. godine. Svi prijavljeni će dobiti povratnu informaciju o selekcijskom procesu.

Za sve dodatne informacije, možete pronaći na na mladi@nahla.ba.

Također pročitajte

Otvorene su prijave za ICT Divas Mixer

Otvorene su prijave za ICT Divas Mixer

Pozivamo te na naš prvi ICT Divas Mixer povodom Međunarodnog dana djevojaka u IKTu! Želimo stvoriti mrežu koja će podržavati profesionalne...