Nagradni konkurs – “Nasilje nad ženama nije njihova privatna stvar”

Nov 27, 2021 | Vijesti iz zajednice

U susret Međunarodnoj kampanji „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, koja se obilježava od 25. novembra do 10. decembra svake godine, portal zamisli.ba, objavljuje nagradni konkurs “Nasilje nad ženama nije njihova privatna stvar”.

U svijetu je 25. novembar proglašen Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i potrebno ga je obilježiti tako da se osude svi oblici rodno zasnovanog nasilja.

Kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ treba da dovede u fokus svog rada okvir ljudskih prava i koristi ga kako bi osigurala da državni i nedržavni akteri pokažu odgovornost za nasilje nad ženama.

Prema istraživanju o nasilju nad ženama u Bosni i Hercegovini, koje je provela Misija OSCE-a u 2018. godini, najmanje 640.000 žena je doživjelo neki oblik nasilja, od seksualnog uznemiravanja i uhođenja do psihičkog, fizičkog ili/i seksualnog nasilja od intimnog partnera ili nepartnera nakon svoje 15. godine života.

Istraživanja su pokazala generalni nedostatak neophodne podrške i razumijevanja društva za žene žrtve nasilja. Iako postoji zakonski okvir koji tretira slučajeve porodičnog nasilja, koje je najčešće i nasilje nad ženama, on nije adekvatno realiziran, posebno kada je riječ o kažnjavanju počinitelja ovih krivičnih djela.

Kakvo je vaše mišljenje o ovoj temi? Na koji način društvo reaguje na slučajeve rodno zasnovanog nasilja? Da li su žrtve nasilja adekvatno zbrunute, da li institucije rade svoj posao? Da li znamo prepoznati radno zasnovano nasilje i kako na njega reagujemo? Da li se bosansko-hercegovačko društvo prema rodno zasnovanom nasilju odnosi kao prema privatnoj stvari koja se događa između žrtve i nasilnika?

Svi radovi moraju biti na lokalnom jeziku (BHSC), ne bi trebali biti duži od 1200 riječiUz tekst nam pošaljite prigodnu autorsku fotografiju u jpg formatu veličine do 2 MB.

Ne objavljujemo radove i sadržaj koji promovišu govor mržnje, eksploativne, seksističke, fašističke ili rasističke ideje.

Vaše tekstove nam šaljite na adresu zamisli.ba@gmail.comDva najbolja rada ćemo nagraditi iznosom od 70 KM.

Konkurs će biti otvoren do 2. decembra 2021. godine do 12 časova.

Izvor: hocu.ba

Također pročitajte