Stvari koje možemo (i trebamo) raditi sami s vremena na vrijeme

Nov 27, 2021 | Vijesti iz zajednice

Izdvajanje vremena za sebe poboljšava tvoje mentalno zdravlje, što potvrđuje i studija SUNY Buffalo iz 2017. godine koja kaže da samoća jača maštu. Čak i Oprah kaže: “Vrijeme za mene je kad se distanciram od glasova svijeta kako bih mogla čuti svoje.” Bez obzira da li si avanturista, kreativac ili sve navedeno, imamo neke ideje koje će vam pomoći da ovo vrijeme provedete što kvalitetnije.

PREUREDI SVOJU SOBU

Dodaj svježi sloj boje, kupi taj slatki stolić za kafu na buvljaku, ili čak ostani na jednostavnom prebacivanju namještaja u sobi. Pospremanje prostora otkriva tvoju kreativnu stranu i istovremeno proljepšava našu omiljenu prostoriju u stanu.

IZAĐI I PROŠETAJ

Stručnjaci preporučuju najmanje 30 minuta vježbanja dnevno, a hodanje je sjajan način da to vrijeme dobro iskoristiš (i ujedno udahneš malo svježeg vazduha). Bilo da odlaziš u nacionalni park ili samo izađeš iz svoje zgrade, redovna šetnja poboljšava koordinaciju i ravnotežu, pomaže da održiš zdravu težinu, kontrolišeš stanja kao što su dijabetes i bolesti srca, pa čak i povećava tvoje raspoloženje.

POSJETI GALERIJU ILI MUZEJ
PODRŽI AVANTURISTU U SEBI I ORGANIZUJ PUTOVANJE – SAMO ZA SEBE

Istraživanja pokazuju da se 65% osoba koje su anketirali 2014. godine osjećaju sigurnije nakon samostalnog putovanja. Bez obzira da li se voziš negdje samo sat vremena ili se odlučiš za stopiranje kroz Evropu, izaći ćeš iz svoje zone komfora prema vlastitim uslovima.

BIOSKOP JE UVIJEK DOBRA IDEJA

Jednostavno uživaj u miru. Ne moraš se prepirati sa nekim koji film ćete gledati, možeš sjesti gdje želiš i, najbolje od svega – ne moraš ni sa kim da dijeliš kokice.

IZAZOVI MASTERCHEFA U SEBI

Brzo na Ultra ukusno po inspiraciju, izaberi omiljeni recept i kada završiš kuhanje, ostavi sve za sebe.

“NAVUCI” SE NA NOVU SERIJU

Ništa toliko ne ubrzava vrijeme kao nova serija. Potpuno novi svijet. HBO, Netflix ili neki random internet sajtovi – na tebi je. Uzmi grickalice, omiljeno piće i uživaj u vrhunskom sadržaju koji će te opustiti.

IDI NA KONCERT

Želiš da vidiš svoj omiljeni bend, ali niko od tvojih prijatelja nije zainteresovan? Ideja o samostalnom odlasku na koncert sama po sebi je čudna, ali kada razmisliš o tome, s tobom su ljudi koji su tu iz istog razloga kao i ti.

IDI U ŠOPING

Trebamo li ovo detaljnije objašnjavati?

ultra.ba/hocu.ba

Također pročitajte