Konkurs za stipendiju ‘Lejla Hairlahović-Hušić’

Dec 25, 2021 | Budi bolji/a

Muzej ratnog djetinjstva raspisuje konkurs za stipendiju “Lejla Hairlahović-Hušić” koja će biti dodijeljena jednom godišnje u spomen na prerano preminulu istraživačicu MRD. Inspirisani Lejlnim uvjerenjem da je obrazovanje temelj društva, zasnivamo ovu stipendiju s ciljem podrške mladim istraživačicama i istraživačima. Stipendiju dodjeljujemo u saradnji sa Fondacijom “Lejla Hairlahović-Hušić”.

Stipendija će biti dodijeljena doktorantici ili doktorantu državljanima Bosne i Hercegovine, ili doktorantici ili doktorantu stranim državljanima koji istražuju na prostoru Bosne i Hercegovine. Stipendija za 2021/2022. godinu iznosi 3.000 KM, i dodjeljuje se jednokratno.

Stipendija će biti dodijeljena doktorantici ili doktorantu koji rade istraživanja u područjima antropologije, arheologije, psihologije, historije, sociologije, lingvistike, književne historije ili kritike, filozofije, i historije umjetnosti. Stipendija može biti dodijeljena za postojeći ili planirani istraživački rad, s tim da u slučaju planiranog istraživačkog rada mora postojati obezbijeđeno sufinansiranje ili druga vrsta garancije da će istraživanje biti moguće obaviti u slučaju dobijanja stipendije (npr. potvrda da je prijedlog istraživanja prihvaćen od strane mentorice ili neke institucije). Nema ograničenja kako stipendija može biti potrošena, ali će ugovorom biti zahtijevano da se dostave dokazi o uspješno realiziranom istraživanju u vidu objavljenog rada, knjige, i sl.

Da biste se prijavili, pošaljite nam e-mail s nazivom “Prijava za stipendiju Lejla Hairlahović-Hušić” na info@warchildhood.org. Potrebno je poslati:

  1. Kratki sažetak/prijedlog istraživačkog projekta za koji biste kao poticaj iskoristili stipendiju (do 1.500 znakova);
  2. Profesionalnu biografiju;
  3. Jednu akademsku preporuku.

Prijave primamo do 20. januara 2022. Stipendija će biti dodijeljena 20. februara 2022. godine kada će biti i objavljeno ime dobitnice ili dobitnika. Ukoliko vam je potrebno više informacija, možete ih zatražiti na info@warchildhood.org do 15. januara 2022. godine.

Također pročitajte