Nagradni konkurs “Lice socijalne pravde u BiH”

Dec 25, 2021 | Ne smijes propustiti

Centar za mlade KVART Prijedor i portal zamisli.ba organizuju nagradni konkurs “Lice socijalne pravda u BiH”.

Ujedinjeni narodi su 2007. godine su donijeli odluku da se 20. februar obilježava kao Svjetski dan socijalne pravde budući da se socijalni razvoj mora temeljiti na pravdi, solidarnosti i jednakosti među svim zemljama i unutar svake od njih, a socijalna pravda, jednakost i pravičnost čine temeljne vrijednosti svakog društvenog života.

Nažalost, društvo u kojem trenutno živimo i radimo je daleko od postulata socijalne pravde. U BiH je sve veći broj onih koji svakodnevno doživljavaju nepravdu kako na radnom mjestu, tako i u svakodnevnom životu. Danas u BiH svjedočimo slojevitoj socijalnoj nepravdi koja direktno utječe na smanjenje kvaliteta života građana i građanki BiH. Cijene osnovnih životnih namirnica rastu iz dana u dan, potrošačka korpa je sve skuplja, međutim, standard je sve niži. Sve veći broj građana i građanki živi na granici ili ispod granice siromaštva.

Socijalna pravda zasniva se na principima poštenja, jednakosti, poštivanja različitosti, pristupu društvenoj zaštiti, kao i primjene ljudskih prava u svim područjima života. Bosna i Hercegovina je po Ustavnom određenju socijalna država. Samim tim smo svi pozvani pridonijeti socijalno pravednom društvu u kojem sve osobe uživaju jednaka prava i imaju jednake mogućnosti za ostvarivanje svojih potencijala, te ravnopravno sudjeluju u svim aspektima života. Nažalost, društvo u kojem trenutno živimo i radimo je daleko od postulata socijalne pravde. U Bosni i Hercegovini je sve veći broj onih koji svakodnevno doživljavaju nepravdu kako na radnom mjestu, tako i u svakodnevnom životu

Nažalost, bosanskohercegovačko društvo duboko je raslojeno, na mali broj prebogatih među kojima je mnogo onih koji su na sumnjiv način došli do bogatstva, nerijetko preko leđa radnika, i većinu onih koji svakog mjeseca gledaju kako da podmire i najosnovnije životne potrebe.

Prema privremeno ili trajno socijalno ugroženim društvenim skupinama i pojedincima, treba i nadalje graditi odnos koji izražava stalnu brigu o njima i ne dovodi ih u položaj da se osjećaju nekorisnim i nezaštićenim članovima društva. Zato, vrijeme koje je pred nama moramo usmjeriti prema odgovornosti za društvo u kojem je čovjek na prvom mjestu, za društvo socijalne pravde i jednakosti.

Kakvo je vaše mišljenje o ovoj temi? Ko je odgovoran za stanje socijalne (ne)pravde u BiH?

Svi radovi moraju biti na lokalnom jeziku (BHSC), ne duži od 1200 riječi te poslani u Word formatu. Uz tekst nam pošaljite prigodnu autorsku fotografiju u jpg formatu veličine do 2 MB. Radovi koji su pretgodno objavljuvani, ili/i ne ispunjavaju uslove konkursa neće biti uzeti u razmatranje.

Ne objavljujemo radove i sadržaj koji promovišu govor mržnje, eksploativne, seksističke, fašističke ili rasističke ideje.

Vaše tekstove nam šaljite na adresu zamisli.ba@gmail.com. Dva najbolja rada ćemo nagraditi iznosom od 70 KM.

Konkurs će biti otvoren do 31. decembra 2021. godine do 12 časova.

Također pročitajte