CIN – Javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga

Jan 26, 2022 | Vijesti iz zajednice

Centar za istraživačko novinarstvo zajedno sapartnerima iz Mreže za izvještavanje o različitosti Reporting Diversity Network 2.0 objavljuje javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga koji imaju za cilj suzbijanje govora mržnje i bolju prezentaciju različitosti.

Javni poziv je otvoren u sklopu projekta Reporting Diversity Network 2.0 koji ima za cilj da efikasno utiče na medijsku prezentaciju etničke pripadnosti, religije i rodne ravnopravnosti u zemljama Zapadnog Balkana.

Reporting Diversity Network 2.0 ima za cilj da aktivira ulogu civilnog društva u suprotstavljanju narativima koji dovode do podjela, i njihovoj zamjeni prijeko potrebnim pozitivnim diskursom koji doprinose vrijednostima dobrosusjedskih odnosa i poštovanja društvene raznolikosti;

Glavni cilj javnog poziva je povećanje efikasnosti organizacija civilnog društva koje sarađuju sa medijima s ciljem smanjenja širenja stereotipa i negativnog prikaza drugih i drugačijih.

Specifični ciljevi poziva su:

  • Ojačati poziciju lokalnih organizacija civilnog društva u zaštiti prava svojih korisnika u medijima;
  • Pružiti priliku lokalnim organizacijama civilnog društva da utiču na javno mnijenje;
  • Povećati broj i kvalitet poruka koje se prenose publici;
  • Poboljšati vidljivost i medijsko prisustvo tema koje se odnose na pitanja prava žena i prava manjinskih grupa;
  • Podići svijesti i doprinijeti pozitivnoj percepciji drugih, toleranciji i inkluziji u regionu.

Vrste aktivnosti koje su prihvatljive za finansiranje (lista aktivnosti može uključivati ​​i druge projektne aktivnosti sve dok doprinose gore navedenim ciljevima):

a) Kampanje zagovaranja i podizanja svijesti;

b) Proizvodnja medijskog sadržaja;

c) Kreiranje kampanja za suzbijanje narativa mržnje u javnom prostoru;

d) Izrada posebnih web stranica i portala koji omogućavaju građanima/kama da daju svoj doprinos, pristup informacijama i javne debate;

e) Konsultacije, okrugli stolovi i sastanci sa lokalnim zainteresiranim stranama;

f) Uspostavljanje političkog dijaloga sa zainteresovanim stranama (npr. političke stranke, lokalni zvaničnici, eksperti iz lokalne zajednice, predstavnici medija).

Sve projektne aktivnosti se moraju realizirati na području Bosne i Hercegovine.

Predviđeno vrijeme za realizaciju projekta je maksimalno 6 (šest) mjeseci.

Ukupan budžet programa je 27.500 eura. Kako je predviđeno programom, Centar za istraživačko novinarstvo će podržati 5 (pet) projekata, dok će iznos pojedinačnih grantova iznositi od 3.000 eura do 8.000 eura.

Organizacije civilnog društva koje apliciraju na ovaj poziv moraju zadovoljiti slijedeće kriterije:

• da su registrovane u skladu sa važećim zakonskim propisima u Bosni i Hercegovini i da su izmirili sve zakonske obaveze;

• imaju iskustva u oblasti zastupanja različitosti i/ili govora mržnje;

• budu direktno odgovorne za pripremu projekta i upravljanje projektom;

• da bankovni račun organizacije nije blokiran;

• da organizacije nisu korisnici sredstava Evropske Komisije  Civil Society Facility and Media Programme 2018-2019, budžetske linije: BGUE-B2018-22.020401 i BGUE-B2019-22.020401.

• Organizacije mogu dostaviti samo jedan projektni prijedlog u sklopu ovog Programa kao aplikant ili kao partner.

Na javni poziv se mogu prijaviti različite vrsta organizacija civilnog društva: grassroot organizacije, članice mreža organizacija koje djeluju na nacionalnom ili regionalnom nivou, mediji osnovani kao organizacije civilnog društva.

Partnerstvo sa lokalnim medijima će se smatrati kao prednost i donosi dodatne bodove tokom procesa ocjenjivanja projekata.

Jednodnevni trening koji se odnosi na pravila i procedure za implementaciju EU grantova će biti organizovan za odabrane korisnike grant sredstava. Treningom će biti obuhvaćene teme kao što su: projekt menadžment, smjernice za vidljivost, finansijsko izvještavanje, itd.

Za odabrane organizacije civilnog društva će biti obezbijeđena mentorska podrška kao pomoć u realizaciji kreativnih medijskih kampanja s ciljem podizanja svijesti javnosti kao i upravljanja projektnim aktivnostima.

Pozivamo sve zainteresirane organizacije da popune prijavne obrasce (u prilogu poziva).

Rok za dostavljanje projektnih prijedloga je 21. februar 2022. godine, do 17:00 sati.

Svoje projektne prijedloge možeze poslati na e-mail adresu: mirza@cin.ba.

Za sva dodatna pitanja, molimo vas da nas kontaktirate putem maila: mirza@cin.ba najkasnije do 7. februara 2022. godine.

Kriteriji za ocjenjivanje:

1) Relevantnost projektnog prijedloga u odnosu na ciljeve Javnog poziva i relevantnost projektnog prijedloga u odnosu na potrebe ciljnih grupa; (30 poena)

2) Efikasnost i izvodljivost aktivnosti – jasna povezanost i dosljednost između ciljeva, očekivanih rezultata, predloženih aktivnosti i strategije; (20 poena)

3) Finansijski i operativni kapacitet da samostalno realizuju predložene aktivnosti – osnovni nivo organizacionih i upravljačkih kapaciteta; (20 poena)

4) Utjecaj i učešće zainteresiranih strana – projektni prijedlozi moraju biti izvodljivi, a indikatori  objektivno mjerljivi (broj građana/ki koji će biti uključeni u aktivnosti); (10 poena)

5) Uključenost predstavnika ranjivih grupa i poštivanje rodne ravnopravnosti – projektni prijedlog mora da uzme u obzir potrebe ranjivih grupa; (5 poena)

6) Održivost – projektni prijedlog jasno odražava kako će biti održiv nakon završetka realizacije aktivnosti; (5 poena)

7) Budžet i troškovi efikasnosti aktivnosti – racionalan odnos između procijenjenih troškova i očekivanih rezultata mora biti zadovoljavajući; (10 poena)

Evaluaciona komisija će tokom procjene projektnih prijedloga obratiti pažnju na geografsku zastupljenost i tematsku različitost grantova, pri tome poštujući principe jednakih mogućnosti i inkluzivnosti.

Napomena: Centar za istraživačko novinarstvo može tražiti dopunu dokumentacije najkasnije u roku od osam dana nakon zaprimanja projektnog prijedloga.

Također pročitajte

Otvorene su prijave za ICT Divas Mixer

Otvorene su prijave za ICT Divas Mixer

Pozivamo te na naš prvi ICT Divas Mixer povodom Međunarodnog dana djevojaka u IKTu! Želimo stvoriti mrežu koja će podržavati profesionalne...