Kako aktivno tražiti i pronaći prvi posao u struci?

Apr 8, 2022 | Budi bolji/a

Uskoro ćete se naći na jednoj životnoj prekretnici znanoj kao pronalazak posla nakon diplomiranja. Važno je tražiti posao i iskustvo koji su u skladu s vašom osobnosti i vrijednostima.

Neki od glavnih izazova s kojima se mnogi susreću u potrazi za idealnim prvim poslom jesu: visoka konkurencija, malo ili nimalo radnoga iskustva, slabo razvijene vještine i umrežavanje, nepraćenje trendova u određenom poslu i na nekoj poziciji te neizvjesnost budućnosti struke.

Umrežavanje ili networking razmjena je informacija i zajedničkih interesa, a može biti ključno u otkrivanju radnih prilika. Otvaranjem LinkedIn profila možete graditi mrežu poznanstava koja će vam jednom koristiti – počnite od kolega s matičnoga fakulteta pa se usmjerite na osobne interese, struku i vama idealna poduzeća. Umrežavanje je dugotrajan proces: budite ustrajni i dosljedni!

Istražujte o sektorima djelatnosti, struci kojoj pripadate: pretražujte internet (ipak nudi izvore koji vam mogu dati sve odgovore), a isto tako obratite se gradskom Centru za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK) koji vam nudi besplatne savjete vezane uz potragu i stvaranje profesionalnih prilika.

Najdetaljniji način sigurne potrage za poslom je – planiranje. Zapisujte koje su vam tvrtke idealne za prvi posao, gdje se vidite za pet godina te, uz potrebe poslodavca, dopišite popis osobnih potreba, znanja i vještina. Prilagodite životopis pojedinom radnom mjestu, no za sebe zadržite jednu verziju koja će biti radna, u koju ćete zapisivati sva svoja postignuća neovisno o aktualnom natječaju.

Naposljetku, održite ravnotežu u svojem životu dok ste u procesu pronalaska posla. Vježbajte, slijedite zdravu prehranu, dovoljno spavajte i nastavite slijediti svoje interese kako biste održali razinu energije i pozitivno stanje duha.

Izvor: studentski.hr

Također pročitajte