20 zanimljivih činjenica o ljudskom mozgu

Apr 24, 2022 | Vijesti iz zajednice

Mozak je najkompleksniji dio ljudskog tijela, on se izučava još od davnina, a poneke činjenice su suviše zanimljive da se ne podijele.

Zanimljive činjenice o ljudskom mozgu:

1. Iako je odgovoran za samo oko 2% tjelesne težine, mozak troši oko 20% kisika u našoj krvi i 25% šećera koji cirkuliše u krvotoku.

2. U mozgu se nalazi oko 100 milijardi neurona, ali oni čine samo 10% mozga. Oko 75% mozga čini voda.

3. Vaš mozak je sposoban imati više ideja od broja atoma u poznatom svemiru.

4. Mozak proizvodi struju dovoljno jaku da napaja sijalicu od 10 do 23 W.

5. Prosječan mozak odraslog čovjeka je težak oko 1.3 – 1.4 kg. Veličina i težina nemaju apsolutno nikakvu vezu sa koeficijentom inteligencije.

6. Kada se prekine dotok krvi do mozga, on izgubi svijest nakon 8 – 10 sekundi, a bez kisika može preživjeti maksimalno 4 – 6 minuta.

7. Mozak tek rođene bebe se utrostruči u veličini u prvoj godini života.

8. Studije pokazuju da 50-70% posjeta doktoru za fizičke bolesti uzrokuje niko drugi nego sam mozak bolesne osobe.

9. Kada imate glavobolju, ne boli vas mozak. Ovaj organ nema receptore za bol i stoga ne može ni osjetiti bol.

10. Mozak je najaktivniji kada spavate. Osobe sa višim IQ-om sanjaju više, a također je dokazano da osobe koje malo odspavaju tokom dana imaju više energije i bolje su fokusirane.

11. Mnoge studije su dokazale da mozak bez ikakvih problema može stvoriti lažno sjećanje, tj. kreirati neki događaj u vašem djetinjstvu koji se zapravo nikada nije ni desio.

12. Smijanje aktivira pet različitih dijelova mozga.

13. Lijeva strana mozga kontroliše desnu stranu tijela, desna strana mozga kontroliše lijevu stranu tijela. Desna strana mozga zadužena je za izražavanje i kreativne zadatke, a lijeva za logiku, jezik i analitično razmišljanje.

14. Ako je zdrav, vaš mozak nikada ne gubi sposobnost učenja.

15. Istraživanja su pokazala da je hipokampus, dio koji se bavi vizualno-prostornom svijesti, veći kod londonskih taksista nego kod ostalih ljudi. Londonski taksisti mjesecima, a ponekad i godinama uče napamet, doslovno, svaku ulicu u Londonu prije nego dobiju licencu.

16. U mozgu se nalaze određeni ‘ogledalo neuroni’ zbog kojih zijevate kada drugi zijevaju oko vas, ali i zbog kojih vas na trenutak zaboli dio tijela, ako se neko drugi udario. Naučnici vjeruju da su upravo ovi neuroni odgovorni i za generalno osjećanje empatije prema drugima.

17. Nucleus accumbens – centar zadovoljstva u mozgu se aktivira kada pomognete osobi u nevolji ili donirate nešto dobrotvornoj organizaciji.

18. Svaki put kada se nečega prisjetite ili imate novu misao, vi stvarate novu vezu u mozgu.

19. Mozak slona zauzima 0,15% ukupne njegove tjelesne mase, dok ljudski mozak zauzima 2% ukupne tjelesne mase čovjeka, što znači da ljudi imaju ubjedljivo najveći mozak u odnosu na veličinu tijela.

20. Brojne naučne studije su zaključile da čitanje djeci i često razgovaranje sa njima značajno doprinosi razvoju njihovog mozga.

Izvor: skolski.ba

Također pročitajte