Književnost je aktivistička.

Sep 13, 2022 | Budi bolji/a, Vijesti iz zajednice

Omladinski pokret Revolt poziva vas da se pridružite diskusiji uz Sokratov kafe, na temu “Književnost je aktivistička”. Druženje i razgovor bit će održani u srijedu, 14.9. sa početkom u 16h, na lokaciji Doma književnosti Tuzla.

Pristutni/e će imati priliku razgovarati sa mladim autorima/cama za područja tuzlanskog kantona o njihovim iskustvima, motivacijma i viđenju značaja književnosti i kulture za mlade:

  • Ajla Karić, mlada autorica, nositeljka titule “Totalno pozitivna ličnost godine” Radio Kameleona za 2021. godinu, iz oblasti obrazovanje
  • Adin Poljić, mladi tuzlanski autor i srednjoškolac
  • Lukas Nikolić, autor zbirke pjesama i priča za djecu “Put odrastanja” (2015)
    Tokom razgovora, mladi/e spisatelji/ce podijelit će sa nama i druge pomake, uspjehe, ali i prepreke na koje svakodnevno nailaze, gdje ćemo ih i pobliže upoznati.

Dobrodošlicu vam želimo i na uvodni događaj 13.9. u Domu književnosti, kada ćete na razmjeni knjiga (tzv. Book Swap) biti u mogućnosti svoje omiljene naslove i primjerke književnih djela sa drugima, promovišući cjeloživotno učenje mantrom – Knjigom za knjigu izgradimo mostove solidarnosti!

Literatura se stoljećima koristi kao alat za nenasilno iskazivanje mišljenja i bunta aktivnih pojedinaca. Na značaj koji su predstavljala djela pisana o različitim aktivističkim borbama i perspektivama ukazuje i činjenica da su u toku Drugog svjetskog rata mnoga djela bila zabranjena, oduzimana i spaljivana, kako bi se spriječila izgradnja kritičkog i progresivnog mišljenja.

U duhu prepoznavanja vrijednosti koju literatura pruža mladima aktivizmu, pridružite nam se i upoznajte jedan mali čitalački svijet!

Projekat Omladinskog pokreta Revolt pod nazivom “Kultura kroz aktivizam mladih” podržala je Fondacija tuzlanske zajednice u okviru projekta “Naša zajednica je naša odgovornost” kojeg na području TK provodi uz podršku USAID-a, u okviru programa Snaga Lokalnog.

#DajPet #SuperVijece #RevoltTuzla

Također pročitajte