Četvrti Festival #SlobodaNarodu otvoren u Tuzli.

Oct 12, 2022 | Vijesti iz zajednice

12.10.2002. Tuzla – Otvoren je Festival #SlobodaNarodu u Tuzli koji se održava u Pozorištu mladih Tuzle. Festival je otvoren nastupom učenika iz Srednje muzičke škole “Čestmir Mirko Dušek”. Tokom otvaranja prisutnima se obratila i zamjenica ambasadora Kraljevine Nizozemske u BiH, Anne-Marije van de Staaij.

“Srećna sam i ponosna da Ambasada Kraljevine Nizozemske podržava jedan ovakav projekat, jer projekat #SlobodaNarodu adresira teme o slobodi okupljanja, multietničnosti, kao i probleme LGBTIQ osoba… Nizozemska pridaje veliki značaj zaštiti ljudskih prava i mi smo svjesni da je to osnovni element otpora napravdi na globalnom nivou. Naša politika teži ka tome da zaštiti promotere i borce za ljudska prava i zato sam srećna da sam danas ovdje. Zahvaljujem organizatorima na kontinuiranom radu”, rekla je zamjenica ambasadora Kraljevine Nizozemske u BiH, Anne-Marije van de Staaij.

“Tuzla je uspjela da sačuva ili barem da se ne srami svoje multietničnosti i možemo reći da je zbog toga trn u oku mnogih nacionalista, smatramo da je važno govoriti o temama kao što su: Budućnost ljevice, Kako je ne biti glavni grad?, Javno okupljanje u Tuzlanskom kantonu, Ima li multietničnost budućnost? Odabrali smo tuzlanske teme koje se reflektuju na cijelu BiH, a možda i na region”, rekao je Srđan Puhalo, programski direktor Festivala.

Festival se organizuje od 2020. godine, u okviru kojeg se svake godine dodjeljuje i nagrada za životni doprinos u oblasti slobode govora i izražavanja. Cilj nagrade jeste da promoviše aktiviste, blogere, intelektualce i druge koji imaju hrabrosti da slobodno i kritički razmišljaju te da svoje mišljenje iznose javno.

Festival je okupio brojne slobodnomisleće regionalne ličnosti, predstavnike javne scene, borce, aktiviste i zagovarače slobode govora i medijskih sloboda kao što su: Vehid Šehić, Aida Ćorović, Borko Stefanović, Jasmin Imamović, Dino Mustafić i mnogi drugi.

Pored panel diskusija, posjetioci mogu pogledati i izložbu poznatog političkog karikaturiste Marka Somborca, te 13. oktobra mogu prisustvovati promociji knjige “Kako mladi u BiH opažaju protekli rat?”, autora Srđana Puhala. Više možete potražiti na www.slobodanarodu.com Detaljan program možete pogledati na https://slobodanarodu.ba/program-festivala-slobodanarodu-u-tuzli/

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH i USAID-a, kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID Inspire.

O projektu i festivalu ”Sloboda narodu”

Festival #SlobodaNarodu simbolizuje slobodni javni prostor, u kom čuvari vatre i slobodne misli imaju priliku da govore i da ih se čuje. Festival afirmiše ljude koji misle drugačije i koji su često Don Kihoti svog vremena. Sadržaj Festivala čine panel diskusije, predavanja, radionice, predstave, izložbe i promocije pisane riječi. Cilj je da doprinese jačanju demokratije i ljudskih prava u Bosni i Hercegovini kroz promociju slobode govora i izražavanja.

Također pročitajte