Dobar učitelj je kao svijeća – ona se troši da bi osvijetlila put drugima.

Nov 26, 2022 | Budi bolji/a, Ne smijes propustiti, Vijesti iz zajednice

Da li ste znali da je učiteljska/nastavnička profesija jedna od 3 najstresnije profesije? Da li ste znali da su, zbog Covid-19 pandemije, učitelji morali da brzo reaguju na sve promjene, da se brzo obuče i steknu nove vještine? Tokom pandemije, učitelj/ice su se susreli sa strahom od nevidljivog neprijatelja, ali i sa strahom svojih učenika/ca. Sve je to uticalo na povećan stepena aknsioznosti, depresije i stresa i dovelo do problema vezanih za mentalno zdavlje kod učitelja/ica.

Znajući sve to, UNICEF BiH, uz podršku USAID-a, se odlučio ponuditi psihosocijalnu podršku učiteljima / nastavnicima širom Federacije Bosne i Hercegovine u okviru programa „Jačanje sistematskog pružanja usluga mentalne i psihosocijalne podrške za nastavnike osnovnih i srednjih škola Federacije BiH“, kroz projekat „Učitelji uče djecu dušom“, u partnerstvu s organizacijom Genesis Project.

Jedna od aktivnosti koja se realizuje u sklopu navedenog programa, su dvodnevne edukacije za 100 predstavnika stručih službi osnovnih i srednjih škola iz osam kantona Federacije Bosne i Hercegovine. Predstavnici stručih službi su imenovani od strane nadležnih kantonalnih ministarstava obrazovanja/prosvjete za učešće u edukaciji i implementaciji ovog projekta. Svi koji uzmu učešće će dobiti razvijen program, metodologiju i alate neophodne za uspješnu implementaciju intervizijskih radionica u svojim školama.

Prvi dvodnevni trening za pedagoge/psihologe održaće se u hotelu „Grand“ u Tuzli 27. i 28. novembra za stručne saradnike iz Tuzlanskog kantona, Srednjobosanskog kantona i Posavskog kantona.

Treninge će voditi prof. dr Ivana Zečević, doktor psiholoških nauka i ekspert za školsku psihologiju, prof. dr Slavica Tutnjević, doktor psiholoških nauka i ekspert za razvojnu psihologiju, prof. dr Šejla Bjelopoljak, doktor pedagoških nauka i doc. dr Ivona Čarapina Zovko, doktor psiholoških nauka. Na treningu će biti predstavljena metodologija za sistemsko organizovanje intervizijskih radionica s fokusom na mentalno zdravlje i psihosocijalnu podršku nastavnicima u osnovnim i srednjim školama širom Federacije Bosne i Hercegovine. Nakon edukacije na dvodnevnom treningu, svaki imenovani stručni saradnik će u svojoj školi realizovati 6 intervizijskih radionica s ciljem zaštite mentalnog zdravlja i pružanja psihosocijalne podrške učiteljima / nastavnicima.

Ova aktivnost se sprovodi u sklopu projekta “Jačanje socijalne i zdravstvene zaštite kao odgovor na pandemiju COVID-19 u Bosni i Hercegovini” kojeg UNICEF BiH implementira uz podršku USAID BiH.

Također pročitajte

Otvorene su prijave za ICT Divas Mixer

Otvorene su prijave za ICT Divas Mixer

Pozivamo te na naš prvi ICT Divas Mixer povodom Međunarodnog dana djevojaka u IKTu! Želimo stvoriti mrežu koja će podržavati profesionalne...