Dobar učitelj je kao svijeća – ona se troši da bi osvijetlila put drugima.

Nov 26, 2022 | Budi bolji/a, Ne smijes propustiti, Vijesti iz zajednice

Da li ste znali da je učiteljska/nastavnička profesija jedna od 3 najstresnije profesije? Da li ste znali da su, zbog Covid-19 pandemije, učitelji morali da brzo reaguju na sve promjene, da se brzo obuče i steknu nove vještine? Tokom pandemije, učitelj/ice su se susreli sa strahom od nevidljivog neprijatelja, ali i sa strahom svojih učenika/ca. Sve je to uticalo na povećan stepena aknsioznosti, depresije i stresa i dovelo do problema vezanih za mentalno zdavlje kod učitelja/ica.

Znajući sve to, UNICEF BiH, uz podršku USAID-a, se odlučio ponuditi psihosocijalnu podršku učiteljima / nastavnicima širom Federacije Bosne i Hercegovine u okviru programa „Jačanje sistematskog pružanja usluga mentalne i psihosocijalne podrške za nastavnike osnovnih i srednjih škola Federacije BiH“, kroz projekat „Učitelji uče djecu dušom“, u partnerstvu s organizacijom Genesis Project.

Jedna od aktivnosti koja se realizuje u sklopu navedenog programa, su dvodnevne edukacije za 100 predstavnika stručih službi osnovnih i srednjih škola iz osam kantona Federacije Bosne i Hercegovine. Predstavnici stručih službi su imenovani od strane nadležnih kantonalnih ministarstava obrazovanja/prosvjete za učešće u edukaciji i implementaciji ovog projekta. Svi koji uzmu učešće će dobiti razvijen program, metodologiju i alate neophodne za uspješnu implementaciju intervizijskih radionica u svojim školama.

Prvi dvodnevni trening za pedagoge/psihologe održaće se u hotelu „Grand“ u Tuzli 27. i 28. novembra za stručne saradnike iz Tuzlanskog kantona, Srednjobosanskog kantona i Posavskog kantona.

Treninge će voditi prof. dr Ivana Zečević, doktor psiholoških nauka i ekspert za školsku psihologiju, prof. dr Slavica Tutnjević, doktor psiholoških nauka i ekspert za razvojnu psihologiju, prof. dr Šejla Bjelopoljak, doktor pedagoških nauka i doc. dr Ivona Čarapina Zovko, doktor psiholoških nauka. Na treningu će biti predstavljena metodologija za sistemsko organizovanje intervizijskih radionica s fokusom na mentalno zdravlje i psihosocijalnu podršku nastavnicima u osnovnim i srednjim školama širom Federacije Bosne i Hercegovine. Nakon edukacije na dvodnevnom treningu, svaki imenovani stručni saradnik će u svojoj školi realizovati 6 intervizijskih radionica s ciljem zaštite mentalnog zdravlja i pružanja psihosocijalne podrške učiteljima / nastavnicima.

Ova aktivnost se sprovodi u sklopu projekta “Jačanje socijalne i zdravstvene zaštite kao odgovor na pandemiju COVID-19 u Bosni i Hercegovini” kojeg UNICEF BiH implementira uz podršku USAID BiH.

Također pročitajte