16 Dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja

Nov 28, 2023 | Ne smijes propustiti, Vijesti iz zajednice

Globalna kampanja 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja se obilježava svake godine u periodu od 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja, do 10.decembra, Dana ljudskih prava.

Brojne organizacije i Udruženja širom Bosne i Hercegovine dio su ove kampanje, a kroz različite aktivnosti žele skrenuti pažnju na sveprisutniji problem nasilja.

Kampanja je ove godine u Sarajevu počela izvedbom predstave ‘Perzeide’ koja adresira nasilje nad ženama i patrijarhat u kojem savremena žena i dalje živi, dok je u drugim gradovima Bosne i Hercegovine početak kampanje obilježen uličnim akcijama, panel diskusijama i predavanjama.

Tako će se i nastaviti sve do 10. decembra, a sa ciljem da ovaj problem bude primjetan te da nadležni djeluju u smjeru prevencije.

Kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ treba da dovede u fokus svog rada okvir ljudskih prava i koristi ga kako bi osigurala da državni i nedržavni akteri pokažu odgovornost za nasilje nad ženama.

Kako prijaviti nasilje?

Građani/ke Bosne i Hercegovine, nasilje mogu prijaviti na sljedeće brojeve telefona:

  • SOS brojevi za prijavu nasilja: Federacija BiH 1265, Republika Srpska 1264
  • Nasilje se može prijaviti i na broju: 033 222 000
  • Broj policije 122

Također pročitajte

Otvorene su prijave za ICT Divas Mixer

Otvorene su prijave za ICT Divas Mixer

Pozivamo te na naš prvi ICT Divas Mixer povodom Međunarodnog dana djevojaka u IKTu! Želimo stvoriti mrežu koja će podržavati profesionalne...