Certificirana obuka za primjenu Pasoša kompetencija za savjetovanje mladih.

Nov 3, 2022 | Ne smijes propustiti, Vijesti iz zajednice

U okviru projekta Your Job, kojeg financira Europska unija, Caritas Bosne i Hercegovine, u partnerstvu s Udruženjem za razvoj kompetencija „S.K.I.L.L.S.“, Fondacijom Biznis start centar Bar, Caritasom Barske nadbiskupije i Fondacijom Mozaik, poziva sve zainteresirane lokalne (općina, grad, kanton) službenike za zapošljavanje mladih, zainteresirane predstavnike nevladinih organizacija koje rade s mladima i omladinske organizacije da se prijave za sudjelovanje u certificiranoj Obuci za primjenu Pasoša kompetencija za savjetovanje mladih (u daljnjem tekstu: obuka).

Po javnom pozivu bit će odabrano 12 polaznika iz BiH i Crne Gore za obuku savjetnika za zapošljavanje i profesionalno usmjeravanje po metodologiji Pasoša kompetencija, u skladu s dolje navedenim kriterijima. Pasoš kompetencija je modificiran i prilagođen bosanskohercegovačkom i crnogorskom kontekstu.

  1. PASOŠ KOMPETENCIJA

Odgovarajuće vještine i kompetencije za tražitelje posla često mogu biti jednako važne u profesionalnom životu kao i formalno obrazovanje. Međutim, takve vještine i kompetencije često ostaju neprepoznate. Pasoš kompetencija je instrument za sustavno prepoznavanje i predstavljanje kompetencija svakog pojedinca s ciljem povećanja mogućnosti za zapošljavanje.

Pasoš kompetencija predstavlja instrument putem kojeg se identificiraju i preciziraju stečene kompetencije kroz neformalno učenje i obrazovanje, odnosno područja u kojima je potrebno raditi na dodatnom usvajanju vještina:

  • Instrument za sustavnu analizu neformalno i formalno stečenih vještina i kompetencija, znanja i stavova;
  • Podržava cjeloživotno učenje i profesionalno usmjeravanje kroz postavljanje ciljeva;
  • Popunjava se uz podršku certificiranog savjetnika;
  • Koristan poslodavcima pri zapošljavanju i sistematizaciji radnih mjesta.
  1. PROGRAM OBUKE

Obuka savjetnika za zapošljavanje i profesionalno usmjeravanje za svrhu ima da se polaznici osposobe za pružanje usluga savjetovanja i praćenja mladih sukladno metodologijom Pasoša kompetencija.

Obuka je usklađena sa Standardima za rad savjetnika s Pasošem kompetencija, a svi savjetnici će dobiti Certifikat o završenoj obuci i biti registrirani kao Savjetnici za rad s Pasošem kompetencija. Nakon završetka orijentacije i obuke, savjetnici za zapošljavanje i profesionalno usmjeravanje koristit će nove alate za poboljšanje usluga savjetovanja i praćenja mladih.

Program osnovne obuke sastoji se od 120 radnih sati raspoređenih u šest obveznih modula obuke. Pored toga, obuka sadržava praktični rad, zadaću i pismeni ispit. Svi moduli traju po 2,5 radna dana, od kojih će 3 biti organizirana u Bosni i Hercegovini, a tri u Crnoj Gori.

Obuka ima interaktivan metodološki pristup kroz koji će polaznici biti u prigodi razmijeniti iskustva i sugerirati poboljšanje obuke. Svaki modul uključuje teorijski dio, primjenu znanja u okviru programa obuke i praktični rad.

Praktični dio obuke: Po završetku teorijskog dijela obuke, savjetnici za zapošljavanje i profesionalno usmjeravanje će iskoristiti svoja nova znanja i vještine kako bi mladim, nezaposlenim osobama pružili profesionalnu orijentaciju i kvalitetno profesionalno usmjeravanje te im potpomoći osvijestiti njihove potencijale. Rezultat ovog procesa bit će osobni „Pasoš kompetencija“, pregled kompetencija, znanja i vještina.

Polaznik koji sudjeluje u najmanje 80% programa obuke, uključujući i njen praktični dio te položi završni ispit može steći certifikat. Svaki odabrani polaznik nastave pasoša kompetencija ugovorno se obavezuje da, nakon uspješno završenog školovanja / položenog ispita i stečenog certifikata, načini pasoš kompetencija za minimalno 20 mladih nezaposlenih osoba, do konca provedbe projekta.

  1. TRAJANJE OBUKE

Obuka traje od novembra/studenog 2022. god. do jula/srpnja 2023. god uključujući i završni ispit. Dodjela certifikata uspješnim polaznicima Obuke planirana je po završetku obuke u septembru/rujnu 2023. godine.

Moduli obuke će se održati po sljedećem rasporedu:

  • Modul I – decembar/prosinac 2022. godine;
  • Modul II – januar/ siječanj  2022. godine;
  • Modul III – februar/veljača 2023. godine;
  • Modul IV – mart/ožujak 2023. godine;
  • Modul V – april/travanj 2023. godine;
  • Modul VI – maj/svibanj 2023. godine.

Termini održavanja modula će biti objavljeni na web-stranici Caritasa BiH (www.caritas.ba).

Napomena: Organizator provedbe obuke zadržava pravo, u slučaju objektivnih okolnosti, promijeniti termine održavanja modula.

  1. KRITERIJI ZA PRIJAVU

Na javni poziv se mogu prijaviti osobe iz programskog prekograničnog područja BiH-CG koje ispunjavaju sljedeće kriterije:

  1. Javni službenici koji rade s mladima na općinskoj, gradskoj, kantonalnoj razini, posebice pri zavodima/ agencijama za zapošljavanje;
  2. Osoblje nevladinih organizacija koje se bavi pitanjima mladih;
  3. Druge zainteresirane osobe starije od 18 godina s najmanje srednjom stručnom spremom.
  4. ODABIR SUDIONIKA

Prijave će pregledati i ocjenjivati neovisno Povjerenstvo sastavljeno od članova projektnog tima i stručnog osoblja partnerskih organizacija, a koje imenuje Upravna struktura projekta. Povjerenstvo će vršiti ocjenu prijava na osnovu iskustva (70%) i motivacije (30%) prijavitelja, dok će se sukladno projektnoj namjeni prednost dati sudionicima iz manjih zajednica, općina i ruralnih mjesta programskog prekograničnog područja.

Izvješće o radu povjerenstva i Odluka o izboru sudionika će se dostaviti svim prijaviteljima po završetku ocjenjivanja.

Potrebna dokumentacija

Kandidati su dužni dostaviti sljedeću dokumentaciju:

1. Popunjen prijavni obrazac (nalazi se u prilogu, a i na web-stranici www.caritas.ba);

2. Životopis u EU – Europass formatu s jasno naznačenim iskustvom radu s mladima i zapošljavanju (obrazac se nalazi web-stranici www.europa.eu/europass/hr);

3. Javni službenici trebaju dostaviti i pisano odobrenje za pohađanje obuke od rukovoditelja organa uprave/organizacije.

Financiranje

Organizator obuke snosi troškove smještaja na bazi punog pansiona, materijal za rad i certificiranje svakog polaznika.

Polaznici i/ili organizacija iz koje dolaze dužni su pokriti troškove putovanja.

Ugovor o obuci će se potpisati sa svim sudionicima obuke u sklopu kojega će biti definirana prava, obveze i proces provedbe programa obuke uključujući financiranje troškova.

  1. PRIJAVA

Sva potrebna dokumentacija treba pristići najkasnije do 20. studenog/novembra 2022. godine do 16:00 elektroničkom poštom na adresu yourjob.bih@caritas.ba, s naznakom: YOUR JOB OBUKA ZA SAVJETNIKE – PRIJAVA. Zakašnjele prijave neće se uzimati u razmatranje.

1) Javni poziv za obuku primjenu Pasoša kompetencija
2) Prijavni obrazac

7.    KONTAKT

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati jednu od dolje navedenih osoba:

Kontakt osoba za BiH:          Miroslav Valenta, Caritas BiH, voditelj projekta

Email:                                      m.valenta(at)caritas.ba

Telefon:                                   + 387 63 690 464

Kontakt osoba za CG:           Marija Kolović, Caritas Barske nadbiskupije, projekt koordinator

Email:                                      marija.kolovic(at)gmail.com

Telefon:                                   + 382 66 150 909

Također pročitajte

Otvorene su prijave za ICT Divas Mixer

Otvorene su prijave za ICT Divas Mixer

Pozivamo te na naš prvi ICT Divas Mixer povodom Međunarodnog dana djevojaka u IKTu! Želimo stvoriti mrežu koja će podržavati profesionalne...