Adnan Mujkić: Od titule „Naj tinejdžera TK“ do Tuzlanske lente

Mar 8, 2019 | SUPER VIJESTI, Uspjeh i rizici

Da se mladi, obrazovani i izuzetno vrijedni ljudi Bosne i Hercegovine prije odluče za odlazak preko granice, priča je na koju se naše društvo polako navikava. Međutim, da ipak može i drugačije, iz dana u dan pokazuje mladi glumac i producent iz Tuzle Adnan Mujkić.

Ovaj magistar glume unazad više od petnaest godina aktivno radi sa mladim ljudima grada soli na razvoju njihovih kompetencija, ličnom usavršavanju i kreiranju vlastitih stavova. Upravo za svoj trud i rad dobio je i „Tuzlansku lentu“ – priznanje za doprinos razvoju Grada Tuzla na polju kulture i umjetnosti, te rada sa mladima.

„Sad kada sam se najviše umorio u svim ovim godinama, od raznih borbi, malverzacija, pokušaja sada sam dobio nagradu. Ali, moram priznati, uvijek sam nalazio želju i volju da krenem i borim se dalje. Ovo priznanje došlo je u trenutku kada je najpotrebnije, tako osjecam, najviše se radujem činjenici što će barem narednih godina tuzlanska lenta biti vjetar u leđa za ono što dolazi.“ – kazao je Adnan.

Javnost je malo bolje upoznala Adnana kada je prije petnaest godina dobio prvo priznanje na domaćem terenu i to u izboru za Naj tinejdžera Tuzlanskog kantona. Od tada je sve počelo…

„Ja tada kao srednjoškolac nisam imao ništa ni prije ni poslije imena…“
Adnan Mujkić kroz glumu, pokret i muziku, mladima okupljenim u Pozorištu mladih Tuzle, nastoji dati priliku da se dokažu u onome što najbolje znaju raditi. Kako kaže, važno je ne pogriješiti u odgoju mladih naraštaja koji polako već počinju utjecati na različite društvene procese u našoj zemlji. Mlade treba saslušati, ohrabriti i podržati…

„Nisam misljenja da su mladi u BiH neaktivni…Ja sam covjek koji smatra da svaka neprilika i problem može ujedno biti izazov, samo se treba prebaciti u drugi ugao. Sve ove godine vodio sam se tom logikom i tim načinom razmišljanja.“ – zaključuje Mujkić.

Predstave kao i brojni drugi projekti na kojima je Adnan radio, članovi udruženja i njihovi roditelji, prepoznatljivost i priznanja za sve što je pokretao, mu nikada nisu ostavljali prostor za razmišljanje o napuštanju Bosne i Hercegovine. Iako je mnogo takvih prilika dobijao tokom rada, uvijek ih je uredno odbijao i kako nam je s ponosom potvrdio, nikada se nije pokajao.

„Ja ne bih nikad otišao jer itekako mislim da je moguće ovdje živjeti…“ – Adnanovsa je poruka.
Tuzlanska lenta, koju dobijaju istaknuti Tuzlaci i Tuzlanke na Dan svog grada, samo je još jedno u nizu priznanja ovog mladog umjetnika koji vjeruje da za našu zemlju tek dolaze bolji dani. Dani u kojima će mladi biti prepoznatljiviji i cjenjeniji nego su to do sada bili.

Također pročitajte