Adnan Mujkić: Od titule „Naj tinejdžera TK“ do Tuzlanske lente

Mar 8, 2019 | SUPER VIJESTI, Uspjeh i rizici

Da se mladi, obrazovani i izuzetno vrijedni ljudi Bosne i Hercegovine prije odluče za odlazak preko granice, priča je na koju se naše društvo polako navikava. Međutim, da ipak može i drugačije, iz dana u dan pokazuje mladi glumac i producent iz Tuzle Adnan Mujkić.

Ovaj magistar glume unazad više od petnaest godina aktivno radi sa mladim ljudima grada soli na razvoju njihovih kompetencija, ličnom usavršavanju i kreiranju vlastitih stavova. Upravo za svoj trud i rad dobio je i „Tuzlansku lentu“ – priznanje za doprinos razvoju Grada Tuzla na polju kulture i umjetnosti, te rada sa mladima.

„Sad kada sam se najviše umorio u svim ovim godinama, od raznih borbi, malverzacija, pokušaja sada sam dobio nagradu. Ali, moram priznati, uvijek sam nalazio želju i volju da krenem i borim se dalje. Ovo priznanje došlo je u trenutku kada je najpotrebnije, tako osjecam, najviše se radujem činjenici što će barem narednih godina tuzlanska lenta biti vjetar u leđa za ono što dolazi.“ – kazao je Adnan.

Javnost je malo bolje upoznala Adnana kada je prije petnaest godina dobio prvo priznanje na domaćem terenu i to u izboru za Naj tinejdžera Tuzlanskog kantona. Od tada je sve počelo…

„Ja tada kao srednjoškolac nisam imao ništa ni prije ni poslije imena…“
Adnan Mujkić kroz glumu, pokret i muziku, mladima okupljenim u Pozorištu mladih Tuzle, nastoji dati priliku da se dokažu u onome što najbolje znaju raditi. Kako kaže, važno je ne pogriješiti u odgoju mladih naraštaja koji polako već počinju utjecati na različite društvene procese u našoj zemlji. Mlade treba saslušati, ohrabriti i podržati…

„Nisam misljenja da su mladi u BiH neaktivni…Ja sam covjek koji smatra da svaka neprilika i problem može ujedno biti izazov, samo se treba prebaciti u drugi ugao. Sve ove godine vodio sam se tom logikom i tim načinom razmišljanja.“ – zaključuje Mujkić.

Predstave kao i brojni drugi projekti na kojima je Adnan radio, članovi udruženja i njihovi roditelji, prepoznatljivost i priznanja za sve što je pokretao, mu nikada nisu ostavljali prostor za razmišljanje o napuštanju Bosne i Hercegovine. Iako je mnogo takvih prilika dobijao tokom rada, uvijek ih je uredno odbijao i kako nam je s ponosom potvrdio, nikada se nije pokajao.

„Ja ne bih nikad otišao jer itekako mislim da je moguće ovdje živjeti…“ – Adnanovsa je poruka.
Tuzlanska lenta, koju dobijaju istaknuti Tuzlaci i Tuzlanke na Dan svog grada, samo je još jedno u nizu priznanja ovog mladog umjetnika koji vjeruje da za našu zemlju tek dolaze bolji dani. Dani u kojima će mladi biti prepoznatljiviji i cjenjeniji nego su to do sada bili.

Također pročitajte

Otvorene su prijave za ICT Divas Mixer

Otvorene su prijave za ICT Divas Mixer

Pozivamo te na naš prvi ICT Divas Mixer povodom Međunarodnog dana djevojaka u IKTu! Želimo stvoriti mrežu koja će podržavati profesionalne...