Srednjoškolka iz Tuzle u humanoj misiji pomoći narodu Šri Lanke

Nov 19, 2019 | SUPER VIJESTI, Uspjeh i rizici

Džon Don reče “Nikad ne pitaj za kim zvono zvoni, ono zvoni za tobom”.

U današnjoj globalnoj zajednici, zvona zvone na sve strane, pa tako i u Šri Lanci. Šri Lanka, zemlja puna egzotičnih destinacija, iza svoje prirodne ljepote krije oronulo stanje društva, infrastrukture, stanovništva i okoliša. Brojni su problemi u ovoj zemlji! Minimalni resursi i nedostatak rješenja ovu zemlju doveli su u stanje velike potrebe za volonterima iz cijelog svijeta, koji mogu i žele pomoći.

Upravo ova spoznaja navela je Dženitu Mujkanović, učenicu Richmond Park Međunarodne srednje škole u Tuzli, da svoj školski raspust i ovo ljeto provede pomažući narodu ove male otočne zemlje. “Danas, kada narodi diljem svijeta postaju sve ujedinjeniji, postoje problemi izvan naših granica koji trebaju intervenciju zajednica izvan njihovih granica. Bitno je spoznati kada mi imamo priliku pružiti pomoć i dati sve od sebe,” – ističe Dženita govoreći o svom angažmanu u Šri Lanci.

Ova mlada djevojka, srednjoškolka iz Tuzle, umjesto bezbrižnog raspusta i vršnjačkih druženja, odabrala je humanitarni rad i to daleko od svoje zemlje, tame gdje je smatrala da je potrebno i da može pomoći. Dženita je ljeto provela sa seoskom djecom i monasima na Šri Lanci, podučavajući djecu različitim vještinama kroz predavanja i radionice.

Djeca u ovoj zemlji, kaže Dženita, nemaju obrazovanje kakvo im je potrebno, pa je njen angažman na ovom polju bio s ciljem njegovog djelimičnog unapređenja. Njihovi društveni objekti – hramovi koje koristi zajednica nemaju dovoljno novca za održavanje, oronuli su i propadaju. Tako da je i Dženita svoj boravak u ovoj zemlji iskoristila kako bi ugradila vlastiti rad u njihovu obnovu.

“Kada bih pogledala oko sebe ne bih vidjela ništa osim slomljenog sistema. Naizgled nepopravljivog stanja. Zapitala bih se da li ovo što radim doprinosi ičemu? U tom trenutku pogledam ono što imam pred sobom. Bila je to grupa djece koja me znatiželjno gleda i porodica koja mi se smješi u hramu dok farbam zid. Tada shvatim da svaki moment svakog života je dio čovječanstva. To mi je bila dodatna motivacija da dam sve od sebe i pomognem koliko mogu,” – priča nam Dženita prisjećajući se svog boravka u Šri Lanci.

Dženitina ljetna humanitarna misija poziv je svima koji ”čuju zvona” da se odazovu i pomognu tamo gdje i koliko mogu!

Također pročitajte