Revolt: Osuda huliganskog napada na antifašistička udruženja u Mostaru

Feb 25, 2020 | SUPER VIJESTI, Vijesti iz zajednice

Omladinski pokret Revolt strogo osuđuje današnji huliganski napad koji je rezultirao gađanjem antifašističkih udruženja u Mostaru bakljama, kamenicama i bocama. Prilikom izlaska sa Partizanskog groblja blizu 2.000 članova antifašističkih udruženja iz BiH i regije došlo je do nemilih scena kada su sa suprotne strane ulice poletjele staklene boce, kamenice i baklje.

Važnost društveno-političke promjene koje su revolucionarnim putem izveli Partizani u Drugom svjetskom ratu u borbi protiv okupatora je neminovna, a današnji čin svjedoči o tome koliko je tadašnja revolucija tumačena kao neshvatljiv i neprihvatljiv historijski ekces, a pobjeda snaga revolucija kao istinska nacionalna tragedija koja je za posljedicu imala navodnu ugroženost tzv.nacionalnih interesa. Čin svjedoči i o tome da je potrebno dekonstruisati niz historijskih stereotipa i revizionističkih mitova! Fašistička kultura nasilja podrazumijeva uništavanje zajednica, a današnji čin nosi fašistička obilježja.

Napad na antifašiste/kinje je izraz osnaživanja fašističke politike i njenog uticaja na društvo u cijelini. Ovaj incident nas neće obeshrabriti, nego ćemo još jače zajedno raditi na afirmaciji antifašističkih vrijednosti i očuvanju antifašističkog naslijeđa.

Podsjećamo da su antifašističke tekovine i vrijednosti su univerzalne, bezvremenske i civilizacijske.

“Smrt fašizmu, slobodna narodu!” – poručeno je iz Revolta – članice Vijeća mladih Grada Tuzla.

Također pročitajte

Otvorene su prijave za ICT Divas Mixer

Otvorene su prijave za ICT Divas Mixer

Pozivamo te na naš prvi ICT Divas Mixer povodom Međunarodnog dana djevojaka u IKTu! Želimo stvoriti mrežu koja će podržavati profesionalne...