Zlatna medalja za učenice Eminu Salkić i Vanesu Salihović

Feb 25, 2020 | SUPER VIJESTI, Vijesti iz zajednice

Na Šestoj naučnoj olimpijadi projekata za učenike osnovnih i srednjih škola (BOSEPO) film “Destiny” osvojio je zlatnu medalju. Ideju o snimaju filma su osmislile učenice Međunarodne srednje škole Tuzla Emina Salkić i Vanesa Salihović pod mentorstvom prof. Nedžada Konjića.

Film “Destiny” govori o dječku Mustafi, migrantu, koji je sa roditeljima došao u izbjeglištvo u Tuzli. Na početku ga djeca u školi nisu prihvatila u društvo sve dok dvije djevojčice nisu porazgovarale sa profesorom da mu se pomogne. Onda se cijela priča odvija u pozitivnom smjeru. Pogledajte:

Na takmičenju je učestvovalo 184 učenika iz šest škola (Sarajevo koledž, Unsko-sanski koledž, Međunarodna srednja škola Sarajevo, Međunarodna srednja škola Tuzla i Međunarodna srednja škola Zenica).

Tuzlarije

Podsjetimo, na istom takmičenju učenici Međunarodne osnovne škole Tuzla Omar Šarić i Emir Ahmetkadić su u kategoriji short junior movie na temu “migracije” također osvojili zlatnu medalju.

Dok djeca snimaju filmove, ruše predrasude o migrantima i izbjeglicama, pokazuju svjesnost o ovoj tematici, vlast već dvije godine nijemo posmatra ovaj problem i ne čini gotovo ništa.

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije
Izvor: Tuzlarije.net

Također pročitajte