OP Revolt: Obilježavanje dana Bijelih traka

May 26, 2020 | SUPER VIJESTI, Vijesti iz zajednice

Omladinski pokret “Revolt” u saradnji sa građanskom inicijativom “Jer me se tiče” poziva građanke i građane da obilježe Međunarodni dan bijelih traka u Tuzli, 31. maja 2020. godine u 12 sati na platou kod “Ismeta i Meše”.

Poziv OP Revolt prenosimo u cjelosti:

“Ukoliko želite učestvovati u uličnom performansu molimo vas da nam svoje prisustvo potvrdite do 29.maja 2020 godine. Napominjemo da je poželjno biti u crnoj/tamnoj odjeći kako bi bijele trake došle do izražaja.Simboličnoj akciji priključili su se i lokalni kafići Urban Beatz i Sloboda. Svi/e zainteresovani/e bijele trake moći će preuzeti u pomenutim kafićima kao i na uličnoj akciji. Ovom prilikom pozivamo i institucije da na prozore svojih zgrada istaknu bijelo platno kako bi se pridružili borbi protiv poricanja zločina, bez obzira na etničku ili nacionalnu pripadnost žrtava. Dan bijelih traka je prvi put obilježen 2012. godine kao početak kampanje protesta protiv odluke gradskih vlasti u Prijedoru da se porodicama žrtava zabrani javno obilježavanje dvadesete godišnjice zločina koje su nad prijedorskim Bošnjacima i Hrvatima počinile vojne i policijske snage pod kontrolom Srpske demokratske stranke. Globalna kampanja koja je imala za cilj skretanje pažnje domaće i svjetske javnosti na diskriminatorski odnos vlasti u Prijedoru prema žrtvama isključivo zbog njihove etničke pripadnosti, prerasla je u borbu za priznanje i memorijalizaciju sjećanja na 102 djece ubijene u Prijedoru od 1992. do 1995. godine.”

Ovog 31. maja obilježavamo i korak bliže do konačne pobjede u borbi koju predstavlja Dan bijelih traka. Nakon niza razgovora sa predstavnicima roditelja i organizatora Dana bijelih traka, gradske vlasti – gradonačelnik i predstavnici svih stranaka iz Skupštine Prijedora – složili su se da nema nikakvih prepreka za izgradnju spomenika. Predstavnici roditelja ubijene djece uputili su prijedloge sedam lokacija gdje bi spomenik mogao biti izgrađen i trenutno se čeka odgovor Službe za prostorno uređenje o relevantnim okolnostima za svaku pojedinačnu lokaciju. Nakon toga će biti raspisan konkurs za idejno rješenje memorijala, te će uslijediti njegova izgradnja. Ovogodišnjim performansom pozivamo i na odgovornost gradske vlasti Prijedora da do kraja realizira odluku o izgradnji spomenika žrtvama.

Jer nas se tiče!

U solidarnosti,
Omladinski pokret Revolt

Također pročitajte