Priča o Neiri Kurtović – jednoj od najboljih matematičarki na svijetu

Mar 9, 2021 | Budi bolji/a, SUPER MLADI

Magistrica matematike, student sa Oxforda, 23-godišnja Neira Kurtović jedna je u nizu bosanskohercegovačkih talenata, koja budućnost gradi u dijaspori.

Radi u centru svjetske financijske moći “City of London”, njeno prvo radno mjesto. Površnim pretraživanjem na internetu može se pronaći da Neira spada u red najboljih matematičara u svijetu, nagrađivana na raznim takmičenjima.

Ova mlada Sarajka od malih nogu voljela je rješavati matematičke zadatke i logičke zagonetke. Ljubav prema matematici prirodno ju je vodila ka takmičenjima. Tijekom srednje škole osvojila je i brojne nagrade, na domaćim i internacionalnim natjecanjima. Ti uspjesi su joj pomogli pri apliciranju na fakultet.

“Primljena sam na University of Oxford koji je, od Times Higher Education World University Rankings, petu godinu zaredom proglašen najboljim univerzitetom na svijetu. Magistrirala sam matematiku i statistiku prošle godine, ostvarivši kvalifikaciju First-Class Honours što je najveća ocjena po engleskom sistemu ocjenjivanja”, ističe.

Osim profesionalnog života, bitni su joj porodica i prijatelji. Kako kaže, nije moguće u jednom tekstu oslikati put navedenih uspjeha, ali kako to obično biva pun je uspona i padova.

“Međutim, imala sam podršku porodice, bez njih bi moja priča sigurno bila drugačija”, ističe.

Prisjeća se, dan kad je primljena na Oxford za nju je bio poseban, ali uslijedilo je saznanje da je ukupna školarina oko 100 hiljada britanskih funti, ne uključujući životne troškove.

“Bez puno nade aplicirala sam za stipendije kojih je bilo samo četiri, za sve studente izvan EU. Dobila sam stipendiju Univerisity of Oxford – Simon and June Li Scholarship, koja je ‘pokrila’ moju školarinu i životne troškove. Donatori te stipendije bili su gospodin i gospođa Li, koje tad nisam poznavala. Nema riječi kojima bi im iskazala zahvalnost. Nadam se da ću i ja, jednog dana, moći učiniti slično za neko dijete”, istaknula je.

Za Oxford kaže da je magičan grad, u kojem se studentski duh osjeća u zraku. Biti okružena ekspertima iz oblasti matematike i studentima koji dijele slična interesiranja, za nju je bila čast i nezaboravno iskustvo.

“Nažalost, nisam se susrela s drugim studentima iz BiH, ali bilo je nekoliko studenata iz susjednih država. Studiranje na Oxfordu je unikatno, sa studentima se radi individualno. Svaki student ima podršku koja mu je potrebna, dragocjeno je mišljenje studenata o predavanjima profesora, sve s ciljem napredovanja i za dobrobit svih. Pozitivna atmosfera, dobronamjernost, podrška, mogućnost učešća u studentskim klubovima, poštivanje i prihvaćanje različitosti osnovne su odlike oksfordskog studentskog života”, ističe.

U Švicarskoj UBS Investment banci u Londonu, multinacionalnoj kompaniji koja spada u red vrhunskih banaka u svijetu Kurtović se kaže zaposlila zahvaljujući trudu, upornosti, ali i sreći.

“Tijekom studija imala sam priliku izučavati različite oblasti matematike, ali smatrala sam da je osim teorijskog učenja, bitna praktična primjena. Zbog toga sam ljetne raspuste koristila kao priliku za stažiranje u okviru ponuda za studente. Aplicirati za staž je zahtjevno, prolazi se više testova, intervjua prije nego što poslodavac odluči koju grupu studenata želi primiti. Imala sam sreću, tijekom studiranja radila sam tri staža i informirala se o različitim primjenama matematike kao što su data science, machine learning, bitcoin technology. Nakon staža u trećoj godini, koji sam radila u Quant timu u UBS Investment bank u Londonu, ponuđena mi je stalna pozicija kvantitativnog analitičara. Počela sam raditi u septembru, još sam početnik. Moj tim pretežno gradi i održava različite modele koji za cilj imaju da odrede cijene raznih financijskih instrumenata”, kaže.

Neira Kurtović smatra da je bitno raditi na sebi, jer se tako mogu otkriti oblasti interesiranja i posao raditi strastveno.

Izvor: manager.ba

Također pročitajte