Poziv za volontiranje u Fondaciji SHL u Njemačkoj 2021/2022.

Mar 12, 2021 | Budi bolji/a, Ne smijes propustiti, SUPER MLADI

# Imaš između 18 i 23 godine?

# Govoriš njemački jezik?

# Želiš provesti godinu dana u Njemačkoj?

# Znaš napisati CV i motivaciono pismo?

Odlično! Prijavi se za jednogodišnje volontiranje u uredu Fondacije Schüler Helfen Leben u njemačkom gradu Neumünsteru…

Za ovu volontersku poziciju potrebno je znanje njemačkog jezika (okvirno B1 nivo), pri čemu certifikat, odnosno potvrda o poznavanju jezika nije uslov.

Šta ćeš tamo raditi?

Ako se prijaviš za volontiranje u SHL uredu u Neumünsteru…

…radićeš na pripremi i implementaciji Socijalnog dana u Njemačkoj. Iz iskustava ranijih generacija volontera/ki sa Zapadnog Balkana pokazalo se da poslovi Regionalnog koordinatora i Koordinatora kampanje nude najviše prilika za razvoj. Ako se odlučiš za poziciju Regionalnog koordinatora imaćeš priliku putovati po cijeloj Njemačkoj i predstavljati ideju Socijalnog dana njemačkim srednjoškolcima. Koordinator kampanje je zadužen za promotivnu kampanju Socijalnog dana te kreira promotivne materijale, sarađuje sa štamparijama, radi promociju na društvenim mrežama i sl. Osim toga imat ćeš priliku organizovati skupštine SHL-a te veliki SHL-ov događaj odabira projekata (PAT), ali i putovati u posjete projektima koje SHL podržava u Jugoistočnoj Europi.

Šta se od tebe očekuje?

SHL traži volontera ili volonterku koji ima sljedeće kompetencije:

– Sposobnost rada u timu i spremnost na kompromise

– Samopouzdanje i odgovornost

– Empatija i tolerantnost

– Zainteresovanost za rad sa mladima

Zavisno od volonterske pozicije za koju se prijaviš postoje i neka dodatna očekivanja:

Regionalni koordinatorKoordinator kampanje
 Široka interesovanja za projekte i projektni region u kojem djeluje SHL  Osnovne IT vještine i vještine grafičkog dizajna (Photoshop, InDesign, videoediting…)
 Vještine komunikacije i prezentacije  Osnove vođenja kampanja na društvenim mrežama
 Vozačka dozvola B kategorije (dobivena do početka perioda volontiranja)  Kreativnost u produkciji različitih grafičkih i video materijala
 Fleksibilnost po pitanju radnog vremena (seminari se obično dešavaju tokom vikenda).  Fleksibilnost po pitanju radnog vremena (seminari se obično dešavaju tokom vikenda).

Volonterske pozicije unutar SHL-a smatraju se prilikom za tvoj lični razvoj i usavršavanje. Stoga, iako opisi poslova pokrivaju različite vrste aktivnosti, iskustvo nije neophodno za svaku od njih. Pojedinačne aktivnosti također bivaju raspoređene unutar tima u skladu sa ličnim interesima i vještinama.

Za uspješno obavljanje volonterske službe ti bi trebao/la imati određeno volontersko iskustvo i iskustvo u društvenom angažmanu (npr. u vijeću/savjetu učenika ili omladinskoj organizaciji) kao što je iskustvo planiranja i vođenja radionica/seminara, uvjerljiva interakcija sa grupama mladih i sl.

Trebaš imati između 18 i 23 godine i tvoje trenutno mjesto prebivališta treba biti izvan Njemačke te ne bi trebao/la imati njemačko državljanstvo.

SHL će finansijski i organizacijski podržati tvoje učenje njemačkog jezika prije i tokom volonterske službe.

SHL će te također podržati u procesu dobivanja boravišne dozvole i pokriti troškove koji nastanu u tom procesu.

Procedure putovanja u Njemačku za volontere iz zemalja koje nisu članice EU u periodu pandemije COVID-19 su usklađene sa važećim preporukama Savezne vlade uz pokriće troškova testiranja i sličnih procedura od strane SHL-a.

Kako to u stvarnosti izgleda?

– Trajanje volontiranja: 13 mjeseci (od sredine jula 2021. do sredine augusta 2022.) – SHL je do određene mjere fleksibilan po pitanju početka i trajanja volonterske službe

– Lokacija: SHL ured u Neumünsteru (Schleswig-Holstein, sjeverna Njemačka)

– Džeparac: u toku trajanja volontiranja oko 284€ mjesečno

– Smještaj: SHL pokriva sve troškove stanovanja u zajedničkom stanu sa ostalim volonterima

– Ostali troškovi: SHL također plaća troškove u toku realizacije aktivnosti, zatim troškove obaveznog zdravstvenog osiguranja, izdavanja vize i ostale neophodne troškove u toku pripreme za volontiranje

– Godišnji odmor: 26 dana u toku trajanja volontiranja

– Podrška: pedagoška podrška u toku trajanja volontiranja, učešće u pripremnom, procesnom i finalnom seminaru te prilika za učešće u ostalim internim i eksternim treninzima

– Putovanje: dvosedmična projektna posjeta partnerskim organizacija/projektima SHL-a u jugoistočnoj Europi

– Posjeta porodici: pokriveni troškovi jednog povratnog putovanja u rodni grad u terminu po vlastitom izboru volontera/ke.

Kako ćeš se prijaviti?

Svoju prijavu šalješ na njemačkom ili engleskom jeziku i ona treba da sadrži sljedeće:

1. jednu do dvije stranice motivacionog pisma u kojem opisuješ zašto si se odlučio/la prijaviti i zašto si baš ti prava osoba za datu volontersku poziciju

2. tabelarni prikaz svoje biografije (slobodno guglaj “tabular CV” da vidiš kako to inače izgleda)

3. popunjen prijavni obrazac koji možeš preuzeti ovdje

4. ako ih imaš, možeš priložiti i (skenirane) diplome/certifikate sa seminara i treninga na kojima si učestvovao/la.

Prijaviti se možeš slanjem gore navedenih dokumenata e-mailom na application@schueler-helfen-leben.de.

Poziv za volontiranje u SHL-u u Njemačkoj ostaje kontinuirano otvoren do popunjavanja pozicija. SHL osoblje će analizirati tvoju prijavu pa ako ona bude dovoljno dobra odmah ti se javiti i dogovoriti intervju, zato požuri sa prijavom!

Također pročitajte