Upoznajte Asju Atiković, dobitnicu Zlatne plakete Student generacije UNTZ

Mar 25, 2021 | Mladi, a biznismeni, SUPER VIJESTI, Uspjeh i rizici, Vijesti iz zajednice

Asja je za STUDOMAT otkrila kako izgleda život studenta agronomije te dala savjet za sve one koji završavaju srednju školu i žele upisati ovaj fakultet.

Asja Atiković rođena je 22.09.1997. u Tuzli, gdje trenutno i živi. Završila je Osnovnu školu „Brčanska Malta“, a nakon toga Gimnaziju „Ismet Mujezinović“. Učestovala je u brojnim projektima iz matematike, hemije, biologije, engleskog jezika.

Nakon toga, Asja je završila studijski program Agronomija na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, a za ostvareni izvanredan uspjeh i prosjek 9,50 uručena joj je Zlatna plaketa “Student generacije UNTZ”.

STUDOMAT u rubrici “Moja kriiila” želi pisati o najboljim studentima u našoj državi kako bi javnost znala kakvih uspješnih i obrazovanih mladih ljudi ima naša država, Bosna i Hercegovina.

Ekipa Studomat.ba uradila je intervju sa Asjom, a pitali smo je o njenim planovima i željama u budućnosti, ali smo se osvrnuli i na studentski život i njegove karakteristike.

Asja je za STUDOMAT otkrila kako izgleda život studenta agronomije te dala savjet za sve one koji završavaju srednju školu i žele upisati ovaj fakultet.

Dobila si Zlatnu plaketu Student generacije Univerziteta u Tuzli, kako se osjećaš povodom toga?

– Osjećam se sretno i zadovoljno, zato što sam uložila mnogo truda i rada tijekom svog studija. Nije bilo lako, ali itekako je vrijedilo. Cilj mog učenja nije bilo samo postizanje dobre ocjene nego sticanje i praktičnog znanja, realizacija projekata, učestvovanje na konferencijama, kao i aktivnosti vezane za organsku proizvodnju i pokretanje vlastitog biznisa.

Kako si znala da je Tehnološki fakultet pravi izbor za tebe, šta te potaklo na upis izabranog studijskog programa?

– Oduvijek sam voljela da svoje vrijeme provodim u prirodi i da budem okružena biljkama, životinjama, ali ujedno volim i rad u laboratoriju, pokuse koje pružaju mogućnost istraživanja u oblasti biologije i kemije. Tako sam odlučila da upišem odsjek agronomije, koji mi je sve to pružio.

Šta tebi daje “krila”, šta ti je bila najveća motivacija za učenje?

 – Završila sam Gimnaziju „Ismet Mujezinović“ kroz koju sam stekla, osim radnih navika i sposobnost za samostalno učenje sa razumijevanjem. Nikada nisam imala problem sa učenjem, ali profesori na mom odsjeku su mi dali ogromnu motivaciju za sticanjem šireg znanja u oblasti poljoprivrede i tako sam objavila svoj istraživački rad „Efekat djelovanja propolisa na pojavu i rast fitopatogenih gljiva“ u suradnji sa profesorima Dr. Sci. Besim Salkić i Dr. Sci. Emir Imširović.

Možeš li napisati neki savjet za sve one kojima je želja upisati Tehnološki fakultet na UNTZ? Kakav je tvoj dojam o studiranju na ovom fakultetu?

 Zahvaljujući pojedinim profesorima stekla sam uz teorijsko znanje i praktično, na taj način su mi znatno olakšali kako moje studiranje, tako i dalje usavršavanje kao i rad na projektima i van studija.
Smatram da je Tehnološki fakultet pravi izbor za svatkog tko želi steći teoretsko i praktično znanje za zaposlenje u firmi, ali i za pokretanje vlastitog biznisa što je danas od velikog značaja u agrarnom sektoru.

Kakvi su ti planovi nakon fakulteta? Ostati u Bosni i Hercegovini ili…?

 – Nakon završenog studija upisala sam master na tehnološkom fakultetu na odsjeku ekološka poljoprivreda, a tijekom studija započela sam i vlastiti biznis.

Razlika između studentskog života i života nakon fakulteta?

 – Još uvijek ne osjećam razliku između studentskog života i života van fakulteta iz razloga što idem na master studij.

Šta misliš, koliko su “zlatni studenti” cijenjeni u našoj državi i koliko im “Zlatna plaketa” pomaže pri zaposlenju? 

 – „Zlatni studenti“ jesu cijenjeni, ali ne dovoljno. Smatram da zlatni studenti još na četvrtoj godini trebaju se početi uključivati u rad na fakultetu i učestvovati u većim pokusima i istraživanjima, projektima..

Tvoja motivaciona poruka za studente je…

 – Rad i znanje se uvijek na kraju moraju isplatiti.

Izvor: studomat.ba

Također pročitajte