Poziv za prijave: Trening i plaćena novinarska praksa: “Slobodni glasovi 2024.”

Jul 16, 2024 | Budi bolji/a, Ne smijes propustiti, SUPER MLADI

Želite li se pridružiti nezaboravnom iskustvu obuke i praktičnog novinarstva? Mediacentar Sarajevo poziva studente i studentice završnih godina žurnalistike i komunikologije iz Bosne i Hercegovine, kao i mlade novinare i novinarke sa radnim iskustvom do tri godine, da se prijave na trening i plaćenu novinarsku praksu „Slobodni glasovi“.

Ovaj edukativni program se realizuje kroz projekt “Politička pismenost i monitoring štetnih narativa koji mogu utjecati na slobodne i pravedne izbore u BiH”, koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Koliko traje program?

Uvodni trening traje pet dana, od 05. do 09. augusta 2024. godine, a održat će se u Sarajevu. Praksa na partnerskim medijima – Nova TV (Sarajevo), Nezavisne novine (Banja Luka), RTV Slon (Tuzla), N1 (Sarajevo) i Direkt portal (Trebinje) traje ukupno tri sedmice, od 12. do 30. augusta 2024.

O programu:

Trening program je podijeljen na osnovni i tematski modul, u sklopu kojih će se obrađivati teme poput: osnove novinarstva i medijskog izvještavanja, verifikacija informacija, konstruktivno i etično izvještavanje o izborima, te praktične vježbe korištenja multimedijalnih alata. Ove godine fokus programa je na izvještavanju o Lokalnim izborima 2024.

Praksa u redakciji

Trosedmična praksa predviđena je u medijima:

– Nezavisne novine – učesnici/e će tokom prakse boraviti u Banjoj Luci

– N1 – učesnici/e će tokom prakse boraviti u Sarajevu

– Nova BH – učesnici/e će tokom prakse boraviti u Sarajevu

– RTV Slon – učesnici/e će tokom prakse boraviti u Tuzli

– Direkt portal – učesnici/e će tokom prakse boraviti u Trebinju

Na svakom od partnerskih medija, učesnici i učesnice će u saradnji sa mentorima i mentoricama iz redakcije u kojoj se obavlja praksa raditi na definisanju i realizaciji novinarskih zadataka, sa posebnim osvrtom na teme koje se tiču izvještavanja o lokalnim izborima u BiH.

Trenerski tim

Treneri i trenerice su iskusni novinari i novinarke, urednici političkih emisija, politički eksperti i ekspertice, stručnjaci iz oblasti video produkcije.

Stipendija

Za svakog polaznika/cu programa predviđena je stipendija u iznosu od 1.000 KM neto kojom će polaznici i polaznice pokriti troškove života, smještaja i prijevoza tokom trajanja programa. Svi učesnici i učesnice će obavljati praksu van mjesta prebivališta.

Smještaj tokom treninga u Sarajevu obezbijedit će Mediacentar Sarajevo, dok će se polaznici i polaznice sami pobrinuti za pronalazak smještaja u gradu u kojem će obavljati trosedmičnu praksu.

Ko se može prijaviti

• Studenti i studentice novinarstva i komunikologije sa svih univerziteta u BiH

• Mladi novinari i novinarke sa najviše tri godine iskustva u radu

• Osobe spremne za obavljanje prakse van svoje lokalne zajednice u jednoj od partnerskih medijskih kuća u trajanju od tri sedmice

• Osobe koje se mogu posvetiti i prisustvovati na oba dijela obuke

Kako se prijaviti

• Popunite online formular i priložite dokaz o studentskom statusu (kopija prve stranice indeksa ili uvjerenje sa fakulteta)

Rok za prijave: 26. juli 2024. godine do ponoći

Info sesija: 19. jula 2024. u 14:00 sati (registracija putem linka)

Pri selekciji učesnika/ca, evaluacioni odbor vodit će se sljedećim kriterijima:

– ispunjavanje formalnih kriterija propisanih pozivom (50 bodova)

– motivacija učesnika za učešće (25 bodova)

– posvećenost temi poziva (25 bodova)

Dodatna pitanja pošaljite na alena@media.ba do 15. jula 2024. godine.

Radujemo se vašim prijavama.

Također pročitajte

Studentski posao iNovine BH d.o.o.

Studentski posao iNovine BH d.o.o.

Tražite posao za dodatni džeparac? Pridružite se našem timu tokom nadolazećeg perioda, i imajte priliku da iskusite rad na kiosku. Rad na...