15. februar u znaku slogana “Jer neke pobjede ne možemo dobiti sami!”

Feb 25, 2020 | SUPER VIJESTI, Vijesti iz zajednice

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” obilježava 15. februar, Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka pod sloganom “Jer neke pobjede ne možemo dobiti sami”!

Aktivnosti koje će se održati tokom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka imaju za cilj podizanje svijesti o dječijem raku i važnosti pružanja pomoći i podrške oboljeloj djeci i njihovim roditeljima.

Najčešća oboljenja kod djece su leukemije, tumori centralnog nervnog sistema, limfomi i neuroblastomi. Nažalost, rak je prvi uzrok smrtnosti kod djece. U BiH se godišnje dijagnsoticira oko 100 novooboljelih (60 novodijagnostikovane djece godišnje u FBIH). Stopa izliječenih je 75% u BiH (što je i svjetska statistka). 80% stopa izlječenja malih pacijenata sa leukemijom. 90% stopa izlječenja kod dijagnoze limfoma.

Najveći izazovi s kojima se susreću roditelji i djeca oboljela od raka u BiH su: cijene lijekova i tretmana u inozemstvu; birokratske komplikacije – veoma često bude kasno; nepostojanje pristupa inovativnim lijekovima; nepostojanje pristupa kliničkim ispitivanjima; komplicirane procedure nabavke lijekova; ograničene mogućnosti liječenja u inozemstvu.

Ovo su sve polja na kojima trebamo zajednički raditi i prepreke koje moramo premostiti kako bi liječenje djece oboljele od raka bilo što uspješnije i kako bi naša dječica i njihove porodice kroz ovaj proces prošli što lakše.

Na 15.februar jedan od ciljeva je da podignemo svijest o dječijem kanceru u našem društvu pa smo pripremili niz aktivnosti koje će tome doprinijeti.

Petak, 14. februar 2020.
16:30 sati
Radionica za roditelje djece oboljele i liječene od raka
Lokacija: Biblioteka Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla
Klinika za dječije bolesti UKC Tuzla i Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”

Ponedjeljak, 17. februar 2020.
12:30 sati
Predavanje za studente Odsjeka psihologije i pedagogije Filozofskog fakulteta Tuzla
Lokacija: Filozofski fakultet Tuzla
Filozofski fakultet Tuzla i Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”

Potrebno je uložiti još mnogo truda kako bismo našim hrabrim herojima obezbijedili sve ono što trebaju tokom i nakon liječenja. Svakodnevno se trudimo da odgovorimo na njihove potrebe i dijelom uspijevamo kroz sve projekte koje sprovodimo, ali je isto ako potrebno da se svi zajedno potrudimo da uspijemo, jer neke pobjede ne možemo dobiti sami.

Također pročitajte

Otvorene su prijave za ICT Divas Mixer

Otvorene su prijave za ICT Divas Mixer

Pozivamo te na naš prvi ICT Divas Mixer povodom Međunarodnog dana djevojaka u IKTu! Želimo stvoriti mrežu koja će podržavati profesionalne...