Prijem u Ministarstvu kulture, sporta i mladih TK-a

Aug 15, 2020 | SUPER VIJESTI, Vijesti iz zajednice

Koordinatorica Programa za mlade Fondacije tuzlanske zajednice- Azra Isanović, predsjednica Vijeća mladih Federacije BiH -Asja Dizdarević i predsjednik Vijeća mladih Grada Tuzla- Adi Selman,  danas su bili u posjeti Ministarstvu za kulturu, sport i mlade.

Prijem mladih kod ministra za mlade je upriličen 12.08.2020.godine simbolično na Međunarodni dan mladih. Bila je to prilika za razgovor o položaju mladih i sistemskim pristupima rješavanju problema sa kojima se mladi suočavaju, kao i za razmjenu iskustava i ideja.

S jedne strane mladi su imali priliku razgovarati sa ministrom o svojim idejama, prilikama, ali i važnim pitanjima za koje je Ministarstvo nadležno poput: implementacije Strategije prema mladima Tuzlanskog kantona, praćenja njene implementacije i kreiranja koordinacionog tijela za praćenje, finansijskim izdvajanjima za mlade, o radu Vijeća mladih i uspostavljanju Vijeća i u općinama u kojima trenutno nisu oformljena ista, podrška mladima da prevaziđu posljedice pandemije i mnoge druge teme . S druge strane, ministar je sa mladima podijelio planove i vizije koje će Ministarstvo uskoro krenuti realizirati uz partnerstva sa lokalnim organizacijama, a sve s ciljem poboljšanja položaja mladih kako u urbanim tako i u ruralnim sredinama.

Kako je Međunarodni dan mladih, dan kada se širom svijeta slave postignuća mladih i potiče njihovo aktivno sudjelovanje u društvu, ovaj sastanak je samo jedna aktivnost u nizu koju će mladi provesti kako bi se više govorilo o položaju mladih i kako bi se kreirao afirmativan ambijent u kojem mladi mogu da se razvijaju, uče i rade. Aktivnosti se provode u okviru kampanje „Budi junak/junakinja svoje zajednice“ koju već sedmu godinu za redom realizuje Fondacija tuzlanske zajednice kako bi u fokus stavila upravo mlade ljude.

Direktna veza između mladih i lokalne/kantonalne razine vlasti ključna je za uspješan razvoj zajednice. Mladi nude novu energiju, novu viziju i nove ideje za razvoj zajednice. Obostrani je interes podržati mlade u zajednici. Svaka zajednica, ako misli na svoju budućnost, povest će posebnog računa o mladima. Razgovor s nosiocima vlasti upravo i jeste takva prilika da se pruži podrška mladim ljudima.

Ministarstvo je uvijek otvoreno za razgovor sa mladima, za nove ideje i prijedloge.

Povodom Međunarodnog dana mladih, Ministarstvo za kulturu sport i mlade upućuje čestitke svim mladim ljudima za njihov praznik uz želju da se što više aktiviraju u borbi za svoja prava, jer uz dovoljno hrabrosti i vjere sve se može promijeniti.

Također pročitajte

Otvorene su prijave za ICT Divas Mixer

Otvorene su prijave za ICT Divas Mixer

Pozivamo te na naš prvi ICT Divas Mixer povodom Međunarodnog dana djevojaka u IKTu! Želimo stvoriti mrežu koja će podržavati profesionalne...