Grad Tuzla lider u oblasti podrške omladinskom aktivizmu i organizovanju mladih u BiH

Jul 17, 2020 | #SUPERVIJECE, SUPER VIJESTI

Grad Tuzla je nagrađen zajedno sa 4 druge općine/grada u Bosni i Hercegovini.

U vremenu kada svi pričaju o negativnim trendovima odlaska mladih, nemaru vlasti i pasivnosti građana, Vijeće mladih FBiH, Omladinski savjet Republike Srpske i Vijeće/Savjet mladih Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, odlučili su odati priznanja jedinicama lokalnih samouprava za ukupan doprinos na unapređenju položaja mladih u Bosni i Hercegovini.

Priznanja su dodijeljena za postignuća u 2019. godini i to za pet lokanih zajednica:

  1. Tuzla – Lider u oblasti podrške omladinskom aktivizmu i organizovanju mladih
  2. Brčko – Lider u oblasti obezbjeđivanja prostora za mlade i rad sa mladima
  3. Laktaši – Lider u oblasti lokalnih politika za mlade
  4. Ilijaš – Lider u podršci razvoja potencijala mladih
  5. Općina Centar Sarajevo – Lider u oblasti zapošljavanja mladih

Krovna tijela mladih u Bosni i Hercegovini za dodjelu priznanja lokalnim zajednicama raspisala su javni poziv za sve lokalne zajednice u BiH koje su u proteklom period realizovale aktivnosti i programe podrške za mlade. Priznanja su dodijeljena u okviru inicijative za poboljšanje položaja mladih “Fakat je vakat za mlade” koju zajednički realizuju sva tri krovna tijela mladih u BiH.

“U BiH postoje zajednice koje strateški i kontinuirano rade na poboljšanje uslova i kvaliteta života mladih ljudi u njima i za takve zajednice se treba znati i trebaju biti primjerom pozitivne prakse.” – poručuju predstavnici krovnih tijela mladih.

Cilj raspisivanja javnog poziva bio je potaknuti i druge lokalne samouprave da učine više na unaprjeđenju položaja mladih u njima.

Javna priznanja, predstavnicima lokalnih zajednica bit će dodijeljena u sklopu događaja “Fakat je vakat za mlade… na lokalu” koji će od 24 – 27. Jula 2020. godine biti održan u Bihaću, a koji tri krovna tijela mladih provode u okviru inicijative Fakat je vakat za mlade.

“Fakat je vakat za mlade” inicijativa je koju je Vijeće mladih FBiH pokrenulo u saradnji sa drugim krovnim tijelima s ciljem kreiranja boljih uslova ua život mladih u BiH, jačanja njihovih prava, intenziviranja saradnje struktura vijeća mladih te osnaživanja omladinskog sektora.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI).

Također pročitajte

Škola programiranja Plus Ultra.

Škola programiranja Plus Ultra.

Želiš naučiti programirati? Pohađaš srednju školu? Na pravom si mjestu!  Ovog septembra s ponosom najavljujemo novi ciklus upisa u Školu...