Eko izazov – učinimo svoju zemlju još ljepšom!

Mar 3, 2021 | Ne smijes propustiti, SUPER MLADI, SUPER VIJESTI, Vijesti iz zajednice

Projekat „Eko izazov – učinimo svoju zemlju još ljepšom“ zvanično je predstavljen 24. januara 2020. godine u Američkom kutku u Mostaru a pokrenuo ga je Let’s Do It tim u saradnji sa Američkom ambasadom u Bosni i Hercegovini. Cilj Eko izazova je da animira BiH građane da se bave ekologijom i poveća svijest po pitanju važnosti zaštite životne sredine, a sve to sa ciljem obilježavanja 25 godina mira u našoj zemlji.

Iako je prvobitno zamišljeno da ovaj projekat bude završen i pobjednici takmičarskog dijela nagrađeni u novembru 2020. godine, zbog pojave pandemije COVID-19 virusa projekat je oficijelno produžen do novembra 2021. godine. Na ovaj način data je prilika i dodatno vrijeme svima koji žele biti dio Eko izazova i osvoje vrijedne nagrade.

Koncept takmičenja u Eko izazovu je zamišljen tako da je potrebno pronaći zapuštenu, javnu površinu koju ćete očistiti, urediti i kontinuirano održavati, unijeti promjene koje će oplemeniti prostor i učiniti ga korisnim za zajednicu.

Takmičenje je otvoreno za sve građana BiH, a možete se prijaviti u jednu od tri navedene kategorije:

  • Škola/ vrtić;
  • Nevladina organizacija/ kompanija;
  • Individualac/ porodica/ neformalna grupa

Za inovacije i najuspješnije ideje dodjeljuju se nagrade za svaku od kategorija:

  • Prvo mjesto: 1 000 USD;
  • Drugo mjesto: 500 USD;
  • Treće mjesto: 300 USD.
  • +5 SPECIJALNIH NAGRADA: 500 USD, za one koji se svojim djelovanjem budu posebno istakli u donošenju dugoročnog rješenja ekološkog problema, inovativnosti, kreativnosti, multietničkoj saradnji i uticali na bolja zakonska rješenja.

Prijave za učestvovanje trebate poslati na e-mail adresu: izazov387@gmail.com. Prijava treba da sadrži: naziv (ukoliko se radi o vrtiću, školi, nevladinoj organizaciji, kompaniji ili neformalnoj grupi), ime i prezime (individualca, odnosno kontakt osoba za druge dvije kategorije) i priložena fotografiju trenutnog stanja. Neformalne grupe građana mogu poslati naziv njihove neformalne grupe.

Svoje ekološke aktivnosti koje budete provodili možete podijeliti Facebook grupi Izazov: Izaberi zadatak, budi promjena: https://www.facebook.com/groups/izazov387

Nakon dostavljenih fotografija, dobit ćete povratni odgovor o evidentiranju vaše prijave i dalje upute i obrasce redovnog i finalnog izvještavanja o provedenim aktivnostima.

Prijave možete slati do 5. juna 2021. godine.

Takmičari koji su tokom proteklog perioda realizovali svoje aktivnosti u okviru Eko izazova ostaju u konkurenciji za osvajanje nagrada. Svi izvještaji koje su već dostavljeni će biti bodovani kao i izvještaji koje nam budete slali u narednom periodu.

Budite ekolozi u svom okruženju, prijavite se na Eko izazov i zajedno učinimo svoju zemlju još ljepšom!

Više informacija potražite na: www.ugruke.com/eko-izazov

Također pročitajte