Šampioni zaštite prirode – BH GREEN AWARDS 2021

Apr 2, 2021 | Ne smijes propustiti, SUPER MLADI, SUPER VIJESTI, Vijesti iz zajednice

Centar za razvoj i podršku iz Tuzle (CRP), nakon prošlogodišnjeg lockdown-a i strogih mjera izolacije, ove godine ponovo organizuje kampanju za izbor i dodjelu nagrade “ŠAMPIONI ZAŠTITE PRIRODE, BIH GREEN AWARDS“. Ovogodišnju kampanju realizujemo uz podršku Evropske unije u okviru projekta GreenWorks ZeleniRadovi – uticaj civilnog društva na  smanjenje zagađenja zraka i zemljišta. Ovom kampanjom promovišemo korisne, inovativne i kreativne pristupe očuvanju prirode i životne sredine u našoj zemlji. Želimo pronaći preduzeća, gradove/općine/opštine, NVO-e, fondacije, fakulteti, škole, obdaništa, pojedince, grupe građana i neformalne građanske inicijative, koji uspješno promovišu prave vrijednosti u oblasti zaštite prirode i životne sredine i koji kao takvi motivišu i druge.

Pozivamo vas da popunite Prijavni obrazac i na e-mail adresu: crp@crp.org.ba pošaljete svoje nominacije (prijedloge) za sljedeće kategorije:

KATEGORIJE I KRITERIJI

 1. GRAD/OPĆINA/OPŠTINA

Kriteriji za ovu kategoriju su sljedeći:

 • Grad/općina/opština koji među svojim građanima promoviše zaštitu životne sredine;
 • Grad/općina/opština koji na najbolji mogući način rješava svoje trenutne/tekuće okolišne probleme i tako stvara bolje životno okruženje u svojoj lokalnoj zajednici.
 • Grad/općina/opština na čijem području u prethodnih 12 mjeseci nije prijavljen/zabilježen niti jedan ekološki incident (u skladu sa važećim zakonskim propisima).
 • POSLOVNI SUBJEKTI – PREDUZEĆA

Kriteriji za ovu kategoriju su sljedeći:

 • Preduzeće zvanično registrovano u BiH;
 • Preduzeće je održivo i posluje na okolišno prihvatljiv način, bez ugrožavanja životne sredine;
 • Preduzeće aktivno i praktično doprinosi promociji zaštite okoliša i životne sredine;
 • Nominacije preduzeća koja proizvode i distribuiraju fosilna goriva, duhanske proizvode i naoružanje neće biti razmatrane.
 • ORGANIZACIJE/NVO/FONDACIJE

Kriteriji za ovu kategoriju su sljedeći:

 • Organizacije/NVO/Fondacije koje kroz svoje programe rade na podizanju svijesti građana o okolišnim problemima;
 • Organizacije/NVO/Fondacije koje na najbolji način aktivno i praktično promovišu i rješavaju okolišne probleme.
 • OBRAZOVNE USTANOVE (FAKULTETI/ ŠKOLE/ OBDANIŠTA)

Kriteriji za ovu kategoriju su sljedeći:

 • Fakulteti, škole ili obdaništa koji na najbolji način aktivno i praktično doprinose promociji zaštite okoliša i životne sredine.
 • Fakulteti, škole ili obdaništa koji implementiranju konkretne akcije u svojoj lokalnoj zajednici ili šire i na taj način doprinose zaštiti okoliša i životne sredine;
 • Fakulteti, škole ili obdaništa koji podstiču mlade inovatore u oblasti zaštite životne sredine i okoliša.
 • GRAĐANKA I GRAĐANIN – POJEDINCI

Kriteriji za ovu kategoriju su sljedeći:

 • Osoba koja radi na promociji zaštite životne sredine i okoliša u svojoj lokalnoj zajednici;
 • Inovator/ka u oblasti zaštite okoliša čija inovacija je imala najveći uticaj/najveći odjek u BiH i šire, u oblasti zaštite životne sredine i okoliša.
 • NEFORMALNE GRUPE GRAĐANA (GRAĐANSKE INICIJATIVE)
 • Neformalna grupa, koja inicira i implementira konkretne legalne akcije u svojoj lokalnoj zajednici i na taj način doprinosi zaštiti životne sredine i okoliša;
 • Sprovedene legalne akcije ili inicijative koje su doprinijele zaštiti životne sredine i okoliša.

NOMINACIJE

Prijedloge mogu slati svi! Ovom prilikom vas pozivamo da i vi nominujete i date svoje prijedloge za “ŠAMPIONI ZAŠTITE PRIRODE, BIH GREEN AWARDS“ 2021., u svim kategorijama ili samo u nekim, a nominovati možete jednog ili više kandidata za svaku od kategorija. Da biste dostavili svoj prijedlog, potrebno je da popunite Prijavni obrazac koji možete preuzeti na web stranici Centra za razvoj i podršku Tuzla, www.crp.org.ba. U obrascu navedite:

 • naziv/ime i kontakt osobu – grada/općine/opštine, preduzeća, NVO-a, fondacije, fakulteta, škole, obdaništa, građanke ili građanina i grupe građana;
 • ukratko opišite razloge vaše nominacije i navedite ostvarene rezultate kandidata;
 • dostavite par fotografija o realizovanim aktivnostima kandidata.

Popunjen prijavni obrazac sa fotografijama pošaljite na e-mail adresu: crp@crp.org.ba NAJKASNIJE DO PETKA 23.4.2021. godine do 24:00 sati. U naziv e-maila (subject) stavite: NOMINACIJA ZA „ŠAMPIONI ZAŠTITE PRIRODE, BIH GREEN AWARDS 2021.“

PROCES GLASANJA I ODABIRA NAJBOLJIH

Nakon prikupljenih nominacija, po isteku navedenog roka, komisija će iz svake od kategorija predložiti ograničeni broj kandidata koji ispunjavaju navedene kriterije, nakon čega će biti otvoreno javno glasanje. Glasanje će se obavljati elektronski, putem  glasačke forme koja će biti postavljena na web i facebook stranicama CRP-a (www.crp.org.ba; www.facebook.com/crptuzla) i naših projektnih partnera Centra za ekonomskih i ruralni razvoj – CERD (www.cerd.ba) i Mreže za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini (www.ruralnamreza.ba). Tokom procesa glasanja organizatori će periodično objavljivati privremeni izvještaj komisije za evaluaciju i bodovanje sa rang listom po kategorijama.

Napomene: Komisija za evaluaciju i bodovanje kandidata zadržava pravo da ne dodijeli ni jedno priznanje, ukoliko se dokaže da nije zadovoljen neki od navedenih kriterija sadržanih u Pravilniku za nominovanje, odabir, proglašenje pobjednika i dodjelu priznanja. Komisija će prije objave konačne liste, sve nominovane kontaktirati i obavijestiti ih da se nalaze na listi kandidata za priznanje “ŠAMPIONI ZAŠTITE PRIRODE, BiH GREEN AWARDS“ 2021. Pobjednici u istoj kategoriji mogu biti izabrani najviše dvije godine zaredom.

DODJELA PRIZNANJA

Priznanja se dodjeljuju u šest kategorija za dostignuća u prethodnom periodu. Prethodnih godina priznanja pobjednicima iz svake kategorije su dodijelili, bivša Ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack i Ambasador Republike Češke u BiH nj.e. Jakub Skalnik, te tadašnji gradonačelnik Mostara g. Ljubo Bešlić. Ovogodišnja svečana ceremonija dodjele priznanja će se organizovati u povodu obilježavanja 05. juna, Svjetskog dana zaštite okoliša. Pored dodjele plakete „Zlatna Tisa“[1], za pobjednike će biti obezbjeđeno druženje i koktel sa domaćim i stranim zvaničnicima i predstavnicima entitetskih resornih ministarstava uz značajnu medijsku promociju.

U proteklom periodu kampanju smo realizovali u saradnji sa Ambasadama  SAD i Republike Češke uz podršku, UNDP, GIZ, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

Za dodatne informacije i pitanja vam stojimo na raspolaganju. Kontakt osoba je Adi Tanović, koordinator za komunikaciju, 035/248-340 ili 035/255-217.


Izvor: crp.org.ba

Također pročitajte