Šta nam znači 1. mart?

Feb 28, 2023 | #SUPERVIJECE, Budi bolji/a, SUPER VIJESTI

Bosna i Hercegovina sutra proslavlja 1. mart – Dan svoje nezavisnosti. Podsjetnik je to na 1992. godinu kada je gotovo 64 posto građana potvrdno odgovorilo na referendumsko pitanje koje je glasilo “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”.  Referendum je održan na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Održan je 29. februara i 1. marta, a označavao je opredjeljivanje građana ka budućnosti zemlje.

Rezultati referenduma su omogućili međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine kao nezavisne države u njenim historijskim granicama i potvrdili njeno historijsko biće. No, Bosna je prošla i još prolazi težak put od referenduma o nezavisnosti 1992. godine, posebno zbog toga što politički sljedbenici onih koji su se protivili referendumu i dalje ne odustaju od podjele zemlje, etnoteritorijalnog preustroja i dalje decentralizacije.

Ono što je danas poražavajuće jeste činjenica da Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine ne slave svi građani u državi. Ustavni sud BiH prije nekoliko godina je kazao da ovaj datum kao i 25. novembar, Dan državnosti, nisu neustavni te je time dat legitimitet za njihovo obilježavanje.

Baš zbog onih koji bi da dijele državu, Dan nezavisnosti treba slaviti jače nego ikad. A svu ljubav prema domovini treba pretočiti i u djela. Sretan Dan nezavisnosti svim građanima BiH želi Vijeće mladih Grada Tuzla.

Također pročitajte

Otvorene su prijave za ICT Divas Mixer

Otvorene su prijave za ICT Divas Mixer

Pozivamo te na naš prvi ICT Divas Mixer povodom Međunarodnog dana djevojaka u IKTu! Želimo stvoriti mrežu koja će podržavati profesionalne...