Šta nam znači 1. mart?

Feb 28, 2023 | #SUPERVIJECE, Budi bolji/a, SUPER VIJESTI

Bosna i Hercegovina sutra proslavlja 1. mart – Dan svoje nezavisnosti. Podsjetnik je to na 1992. godinu kada je gotovo 64 posto građana potvrdno odgovorilo na referendumsko pitanje koje je glasilo “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”.  Referendum je održan na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Održan je 29. februara i 1. marta, a označavao je opredjeljivanje građana ka budućnosti zemlje.

Rezultati referenduma su omogućili međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine kao nezavisne države u njenim historijskim granicama i potvrdili njeno historijsko biće. No, Bosna je prošla i još prolazi težak put od referenduma o nezavisnosti 1992. godine, posebno zbog toga što politički sljedbenici onih koji su se protivili referendumu i dalje ne odustaju od podjele zemlje, etnoteritorijalnog preustroja i dalje decentralizacije.

Ono što je danas poražavajuće jeste činjenica da Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine ne slave svi građani u državi. Ustavni sud BiH prije nekoliko godina je kazao da ovaj datum kao i 25. novembar, Dan državnosti, nisu neustavni te je time dat legitimitet za njihovo obilježavanje.

Baš zbog onih koji bi da dijele državu, Dan nezavisnosti treba slaviti jače nego ikad. A svu ljubav prema domovini treba pretočiti i u djela. Sretan Dan nezavisnosti svim građanima BiH želi Vijeće mladih Grada Tuzla.

Također pročitajte