Nedjelja može biti zabavna, ali i produktivna

Mar 5, 2023 | Budi bolji/a, SUPER MLADI, SUPER VIJESTI

Kada je riječ o nedjelji, mišljenja su podijeljena. Određene skupine ljudi ovaj dan vole iskoristiti samo za odmor, drugi za zabavu, a postoje i oni koji žele kroz odmor i zabavu biti i produktivni.

Ukoliko pripadate ovoj trećoj skupini, onda je ovo tekst za vas, jer donosimo nekoliko prijedloga kako da nedjelju učinite savršeno zabavnom, ali i produktivnom.

Dovoljno je razviti rutinu za produktivniju nedjelju, tokom koje ćete isplanirati i narednu sedmicu, a imati i dovoljno vremena da se odmorite.

Započnite dan pozitivno

 Početi dan radeći nešto u čemu uživate, je najbolji način da započnete dan. Doručak sa prijateljima na nekom mjestu gdje ranije niste bili je odlična ideja. Dajte sebi zadatak da isprobate i neko novo jelo, koje ranije niste probali.

Napravite sedmični plan obroka i kupite namirnice

Najprije isplanirajte obroke za cijelu sedmicu. Pregledajte kojim namirnicama raspolažete i šta od toga možete iskoristiti za pripremu jela. Potom isplanirajte obroke i šta sve trebate kupiti. Otiđite do prodavnice u kupite sve što vam je potrebno. Ukoliko sa sobom povedete prijatelja/prijateljicu, obaveza može postati zabava.

Sastanite se sa porodicom

Nedjelja je odlično vrijeme da se vidite s porodicom i podsjetite jedni druge na bilo kakve aktivnosti planirane za narednu sedmicu. Također, ovo je odlično vrijeme i da razgovarate zadacima i porodičnim obavezama koje je potrebno uraditi.

Očistite inbox

Ponedjeljak ujutro dovoljno je loš sam po sebi, no još je gori kada sjednete pred inbox pun emailova. Pregledajte ih nedjeljom navečer kako biste svoje jutro ponedjeljkom učinili barem malo lakšim. Obrišite sve mailove koji vam ne trebaju.

Napravite to – do listu za ponedjeljak

Uvijek ih pišite barem noć prije kako ne biste nešto zaboravili.

Provedite neko vrijeme vani

Kada je vrijeme lijepo, provedite ga vani. Odlazak na planinu je i zabavan, ali i dobar za vaše psiho-fizičko stanje. Dobra ideja je i čitanje knjige u parku ili kraj rijeke/jezera.

Isplanirajte vrijeme da se opustite

Nedjelja može biti odličan dan da isplanirate produktivnu sedmicu, ali je i zadnji dan da se opustite prije radne sedmice. Zbog toga, uvijek ostavite vremena da se opustite. Završite zadatke ranije, a tako ćete imati nekoliko sati da uživate u kraju vikenda.

Idite ranije na spavanje

Vikendom uglavnom svi ostaju budni duže. S obzirom na to da ste iscrpljeni od prethodne radne sedmice i vjerovatno ste spavali manje nego što je potrebno, pokušajte barem nedjeljom leći ranije kako biste se pripremili za narednu sedmicu.

Također pročitajte

Otvorene su prijave za ICT Divas Mixer

Otvorene su prijave za ICT Divas Mixer

Pozivamo te na naš prvi ICT Divas Mixer povodom Međunarodnog dana djevojaka u IKTu! Želimo stvoriti mrežu koja će podržavati profesionalne...