Karton revolucija: Uspješno se borimo protiv različitih vrsta pritisaka

Nov 8, 2023 | #SUPERVIJECE, Ne smijes propustiti, SUPER MLADI, Uspjeh i rizici

Komadi kartona sa jakim i konkretnim porukama upućenim uglavnom organima vlasti nisu ništa neuobičajeno na ulicama Tuzle. Svi već znaju da je to prvi od načina pomoću kojeg Karton revolucija koja djeluje u sklopu Građanskog pokreta Buđenje ukazuje na probleme u društvu.

”Nemamo akreditaciju, a radimo. Šta ćemo sad?”; ”Spavate li mirno?”; ”Razvaljujemo korupciju i nepotizam”; ”Gdje su pare”; ”Tuzla se budi” – samo su neki od natpisa koji su u proteklih nekoliko godina privlačili pažnju građana. Ukazujući na probleme običnih ljudi, Karton revolucija je brzo dobila podršku građana što ih je dodatno motivisalo na rad.

O rezultatima, ciljevima, planovima

O postignutim rezultatima, ciljevima i planovima Vijeće mladih Grada Tuzla razgovaralo je sa Adijem Selmanom, jednim od aktivista.

Kada se osvrne na 2023. godinu, Selman kaže da je izuzetno ponosan na urađeno. Karton revolucija je, prvenstveno, ojačala svoje tehničke i ljudske kvalitete što je bilo neophodno za rast i razvoj. Iza njih je godina puna aktivnosti, a na neke od njih su posebno ponosni.

” Mi smo bili prva organizacija u Federaciji koja je organizovala masovno mirno okupljanje u Vlasenici. Time smo uspjeli prolongirati i zaustaviti izgradnju fabrike za hemijsko termičku obradu plastike.” , prisjeća se Selman.

Osim toga, jedna od prvih aktivnosti koja je privukla pažnju javnosti ticala se pokretanja procedure za reformu Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona.

”Željeli smo zakonski osigurati da neakreditovane visokoškolske ustanove ne mogu izdavati diplome kao i da se jasno definiše rok za izdavanje akreditacije. Organizovali smo nekoliko desetina sastanaka i snimili veliki broj videa kojima smo tretirali važnost reforme visokog obrazovanja na TK-a. Po prvi puta u historiji za isti stol na zajedničkom sastanku okupili smo predstavnike Ministarstva obrazovanja Tuzlanskog kantona i Agencije za razvoj visokog obrazovanja Bosne i Hercegovine. Delegirali smo i zagovarali inicijativu za Izmjene Zakona o visokom obrazovanju TK-a koje su na kraju u potpunosti usvojene od strane Skupštine Tuzlanskog kantona.’’, ističe.

Aktivnosti je mnogo. Neke zahtijevaju vrijeme i posvećenost. Jedna od takvih bila je vezana za otkrivanje nezakonitih radnji u Domu zdravlja Tuzla na šta su dugo upozoravali.

”Uspjeli smo otkiti nezakonite radnje u Domu zdravlja Tuzla i vršili smo pritisak na nadležne institucije kako to ne bi bilo zataškano. Uspjeli smo u našim namjerama. Nakon toga je  osnovan zdravstveni savjet grada Tuzla i Tuzlanskog kantona”.

Svaka borba je važna i zahtijeva vrijeme

Na pitanje šta im je trenutno u fokusu, aktivisti kažu da je među najvažnijim zaštita planine Konjuh. Riječ je o dugogodišnjoj borbi kojom žele zabraniti sječu šume u zaštićenim dijelovima planine. Aktivisti su za izmjene Zakona koje će  spasiti planinu Konjuh i zaustaviti devastaciju najvažnijeg ekosistema u sjeveroistočnoj Bosni.

Osim ovih, kako ih nazivaju, velikih borbi, Karton revolucija uporedo radi i na manjim inicijativama.

”Jedna od njih je izgradnja igrališta u naselju Krojčica. Projekat je započet, nadamo se finaliziranju u idućoj godini”, objašnjavaju.

Kada je riječ o preprekama u njihovom radu, kažu da sve što naume, to i urade. Pritisci od različitih osoba, a u cilju da ne objavljuju i ne ukazuju na pojedine propuste u sistemu, su prisutni, no aktivisti kažu da se uspješno bore s tim i da neće dozvoliti da ih išta sputava.

Uspješno se borimo sa različitim vrstama pritisaka. Toga uvijek ima jer mi ukazujemo i na kriminal iza kojeg stoje ljudi. Borit ćemo se koliko god je u našoj moći dok konačno naša domovina ne postane normalna država,  a ne leglo korupcije, lažnih vrijednosti, izmišljenog nacionalizma i drugih negativnih pojava na koje ne želimo pristati.’‘, zaključuju.

Na kraju, kažu da su ispunili ciljeve u ovoj godini,  a da im je u planu nastaviti jačim intenzitetom. Vjeruju u još veći rast i podršku koja je svakim danom sve veća.

Borimo se za državu zasnovanu na pravdi i istini koristeći snagu medijskog pritiska, konkretnih uličnih akcija i drugih demokratskih metoda.”, objašnjavaju.

Također pročitajte