Karton revolucija upozorava na nepravilnosti u radu Doma zdravlja Tuzla

Jun 1, 2023 | #SUPERVIJECE, SUPER MLADI, SUPER VIJESTI, Vijesti iz zajednice

Aktivisti pokreta Karton revolucija već duže vrijeme upozoravaju na nepravilnosti u radu Doma zdravlja Tuzla. Posljednja upozorenja se odnose na nezakonite izmjene Statuta ove ustanove koje su rezultirale izostavljanjem obaveznog konkursa za izbor novog direktora, na čije mjesto je imenovan član Upravnog odbora.

Izmjenama statuta je obrisan član 37, tvrde aktivisti, u kojem piše da  Upravni odbor najkasnije tri mjeseca prije isteka mandata izabranom direktoru ustanove mora raspisati javni oglas za izbor i imenovanje novog direktora. Brisanjem člana Statuta, Upravni odbor je svoje nezakonite radnje pokušao prikriti, tvrde aktivisti, ističući da neće odustati, a da će odgovorni morati snositi posljedice.

“Ukoliko se utvrdi da su sporne izmjene statuta, a vjerujemo i već smo dokazali da jesu, doći će do novog statuta, a ukoliko dođe do novog statuta, onda sve što se desilo od decembra do sredine ove godine je pod velikim upitnikom”, kazao je Adi Selman, aktivista pokreta Karton revolucija.

Navedene tvrdnje su se trebale naći i na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća Tuzla, s obzirom na to da su iz Karton revolucije još u aprilu podnijeli inicijativu za donošenje odluke o poništenju odluke o izmjeni i dopuni statuta Doma zdravlja Tuzla. Nakon vanrednog kolegija rasprava je prolongirana za juli.

“Donijeli smo zaključak da za julsku sjednicu zatražimo od Upravnog odbora Doma zdravlja da u saradnji s resornom službom analizira odredbe u pogledu usklađenosti njegovih odredbi na postojeći statut”, riječi su Nataše Perić, predsjedavajuće Gradskog vijeća Tuzla.

Aktivisti vjeruju da će, nakon što se nepravilnosti dokažu, posla biti i za tužilaštvo i pravosudne organe jer, kako kažu ”neko je namjerno prekršio zakon, doveo nezakonit statut u decembru da bi pola godine na nezakonit način mogao da stiče i imovinsku i sve druge koristi”.

Kakav će epilog imati ova upozorenja, znat će se na julskoj sjednici, a na šta su sve ranije upozoravali aktivisti čitajte OVDJE.

Također pročitajte

Otvorene su prijave za ICT Divas Mixer

Otvorene su prijave za ICT Divas Mixer

Pozivamo te na naš prvi ICT Divas Mixer povodom Međunarodnog dana djevojaka u IKTu! Želimo stvoriti mrežu koja će podržavati profesionalne...