Radionica za mlade: Postajem vidljiv/i (JA)

Aug 3, 2023 | #SUPERVIJECE, Budi bolji/a, Ne smijes propustiti, SUPER MLADI, SUPER VIJESTI, Vijesti iz zajednice

Vijeće mladih grada Tuzla, povodom Međunarodnog dana mladih, organizuje iskustveno – edukativnu radionicu pod nazivom „Postajem vidljiv/i(JA)“. Tema radionice je osvještavanje i mobilizacija ključnih resursa vezanih za timski rad i vidljivost u lokalnoj zajednici, a biće podijeljena i obrađena kroz dvije cjeline: Edukacija o emocijama i anksioznosti i Edukacija o zajedništvu i timskom radu.

Prva cjelina koja se tiče emocija i anksioznosti će pomoći mladima u prepoznavanju i preuzimanju odgovornosti za vlastite osjećaje i ponašanja te prepoznavanje anksioznosti. Cilj ove edukativne cjeline je osposobiti učesnike da u svakom momentu mogu prepoznati kako se osjećaju oni i ljudi oko njih, te da prepoznaju šta ih blokira u zdravom funkcionisanju sa okolinom.

Kada je riječ o drugoj cjelini, kroz nju će mladi shvatiti značaj zajedničkog rada i cilja koji predstavljaju osnovu za povećanje vidljivosti mladih u lokalnoj zajednici. Ukoliko se mladi povežu kao tim i imaju iste ili slične ciljeve – uspjeh je zagarantovan. Cilj ove edukativne cjeline je osvijestiti učesnike o važnosti povezivanja i timskom pristupu u
rješavanju izazova sa kojima se susreću u svakodnevnom životu u lokalnoj zajednici.

Od koga će mladi učiti tokom radionice?

Radionicu će voditi Alma Tihić, magistra društvenih nauka iz područja psihologije i klinički geštalt psihoterapeut.

”Kroz moj rad sa krajnjim korisnicima, posebno njegujem, toleranciju, ravnopravnost, etičnost, a sve sa ciljem pružanja pomoćo i podrške u smjeru kreativnog rasta i razvoja pojedinaca, porodica i društvenih grupa. Grupni rad kroz treninge i radionice u malim ili velikim grupama, posebno volim, jer pružaju sigurno okruženje za rad na sebi, učenje, prihvatanje i saradnju.”, kaže Tihić.

Ovakve radionice su od izuzetne važnosti jer ulaganje u mentalno zdravlje mladih dovodi do pozitivnog razvoja ličnosti, smanjenja i prevencije stresa, te doprinosi sprječavanju razvoja anksioznosti i depresije, ističe Tihić dodavši da razvojem njihovog samopouzdanja i samopoštovanja, stvara se kvalitetnija vidljivost i angažman u lokalnoj zajednici.

Radionica će biti održana 12. augusta u Bit centru u Tuzli, a prijaviti se mogu mladi od 18 do 30 godina. Broj mjesta je ograničen, a prijava se može izvršiti OVDJE.

Također pročitajte