Radionica za mlade: Postajem vidljiv/i (JA)

Aug 3, 2023 | #SUPERVIJECE, Budi bolji/a, Ne smijes propustiti, SUPER MLADI, SUPER VIJESTI, Vijesti iz zajednice

Vijeće mladih grada Tuzla, povodom Međunarodnog dana mladih, organizuje iskustveno – edukativnu radionicu pod nazivom „Postajem vidljiv/i(JA)“. Tema radionice je osvještavanje i mobilizacija ključnih resursa vezanih za timski rad i vidljivost u lokalnoj zajednici, a biće podijeljena i obrađena kroz dvije cjeline: Edukacija o emocijama i anksioznosti i Edukacija o zajedništvu i timskom radu.

Prva cjelina koja se tiče emocija i anksioznosti će pomoći mladima u prepoznavanju i preuzimanju odgovornosti za vlastite osjećaje i ponašanja te prepoznavanje anksioznosti. Cilj ove edukativne cjeline je osposobiti učesnike da u svakom momentu mogu prepoznati kako se osjećaju oni i ljudi oko njih, te da prepoznaju šta ih blokira u zdravom funkcionisanju sa okolinom.

Kada je riječ o drugoj cjelini, kroz nju će mladi shvatiti značaj zajedničkog rada i cilja koji predstavljaju osnovu za povećanje vidljivosti mladih u lokalnoj zajednici. Ukoliko se mladi povežu kao tim i imaju iste ili slične ciljeve – uspjeh je zagarantovan. Cilj ove edukativne cjeline je osvijestiti učesnike o važnosti povezivanja i timskom pristupu u
rješavanju izazova sa kojima se susreću u svakodnevnom životu u lokalnoj zajednici.

Od koga će mladi učiti tokom radionice?

Radionicu će voditi Alma Tihić, magistra društvenih nauka iz područja psihologije i klinički geštalt psihoterapeut.

”Kroz moj rad sa krajnjim korisnicima, posebno njegujem, toleranciju, ravnopravnost, etičnost, a sve sa ciljem pružanja pomoćo i podrške u smjeru kreativnog rasta i razvoja pojedinaca, porodica i društvenih grupa. Grupni rad kroz treninge i radionice u malim ili velikim grupama, posebno volim, jer pružaju sigurno okruženje za rad na sebi, učenje, prihvatanje i saradnju.”, kaže Tihić.

Ovakve radionice su od izuzetne važnosti jer ulaganje u mentalno zdravlje mladih dovodi do pozitivnog razvoja ličnosti, smanjenja i prevencije stresa, te doprinosi sprječavanju razvoja anksioznosti i depresije, ističe Tihić dodavši da razvojem njihovog samopouzdanja i samopoštovanja, stvara se kvalitetnija vidljivost i angažman u lokalnoj zajednici.

Radionica će biti održana 12. augusta u Bit centru u Tuzli, a prijaviti se mogu mladi od 18 do 30 godina. Broj mjesta je ograničen, a prijava se može izvršiti OVDJE.

Također pročitajte

UNTZ domaćin konferencije BUA 2023

UNTZ domaćin konferencije BUA 2023

Univerzitet u Tuzli ove godine je domaćin BUA(Balkan Universities Association) konferencije. Ova asocijacija osnovana je 2014.godine i...

Budi dio Žive biblioteke BiH

Budi dio Žive biblioteke BiH

Zanima te koncept žive biblioteke?Imaš priču koju želiš da podijeliš sa drugim mladim ljudima?Želiš da naučiš kako koristiti moć...